Met een pulserende groene laser kun je de toner van een printje af krijgen zonder het onderliggende papier zichtbaar te beschadigen. Het zou het papierhergebruik een nieuwe impuls kunnen geven, claimen David Leal-Ayala en collega’s (Cambridge University, Engeland) in Proceedings of the Royal Society A.

Waarbij je dan wel moet bedenken dat die papierrecycling in de meeste landen nog lang niet zo goed is georganiseerd als bij ons.

Eerdere pogingen om het werk van een laserprinter ongedaan te maken, waren afhankelijk van het gebruik van speciale toners. Zo maakt Toshiba printers met toner die onder invloed van zonlicht (of een speciale lichtbak) verbleekt totdat ze bijna onzichtbaar is.

In Cambridge claimen ze echter élke willekeurige lasertoner weg te kunnen branden. Daartoe zijn ze net zo lang blijven proberen (met maar liefst 10 verschillende laser-opstellingen) tot ze iets hadden dat toner wel beschadigt en papiervezels niet of nauwelijks.

Een golflengte van 532 nm (groen dus) en een pulsduur van 4 nanoseconden bleek het beste te werken. Je ziet de tekst vrijwel niet meer en onder de elektronenmicroscoop is te zien dat het papier er nauwelijks onder lijdt. Ook de mechanische sterkte blijft ruim voldoende voor hergebruik.

Onduidelijk is hoeveel energie het kost om een A4’tje te laseren. Maar productie van een nieuw A4’tje vreet ook energie, en zoals gezegd wordt oud papier lang niet overal ingezameld. Op de website van de omroep BBC suggereren de onderzoekers dat hun proces aantrekkelijk genoeg is om inbouw in kantoorprinters te overwegen. Ze denken voor 19.000 pond (ruim 22.000 euro) een prototype te kunnen bouwen. Bij grote hoeveelheden gaat de prijs ongetwijfeld verder omlaag.

bron: BBC, New Scientist

P.S. treinkaartjes worden met een thermische printer gedrukt. Dat gaat dus niet, jongens.

Onderwerpen