Australische onderzoekers tonen deze week in Nature Communications een milieuvriendelijke methode om boornitrideschuim te maken. Het schuim kun je onder andere gebruiken om olieresten op te ruimen.
De onderzoekers gebruiken in de nieuwe procedure geen organische oplosmiddelen, hoge temperatuur, vacuüm of katalysatoren. Daarentegen vermalen ze het boornitridepoeder in ureum en wassen het nadien met water. De aminegroepen zorgen voor betere scheiding van de lagen. Na enige tijd rusten vormen zich via afbladderingen nanolagen en na twee weken rust het schuim.
Aerogels van grafeen of grafeenoxide kunnen al oliën scheiden van water via adsorptie. Boornitride is interessant omdat dit beter bestand is tegen oxidatie dan grafeen tijdens het reinigen, wat gebeurt op 500 graden Celsius met zuurstof. Ook zijn materialen op basis van boornitride uitermate geschikt in extreme omstandigheden door de hoge stabiliteit van de stof. De productie van de nanolagen was tot nu toe een milieubelastend en lastig proces, volgens de onderzoekers van de Deakin University. Bovendien valt volgens hun het schuim zo op grote schaal te produceren.
Het schuim heeft een erg lage dichtheid en is brandwerend. Bovendien kan het olie absorberen tot wel 33 keer zijn eigen gewicht dankzij zijn grote contactoppervlak. De onderzoekers melden dan ook dat het schuim in de praktijk getest gaat worden. In Australië spoelen vaak olieresten aan en bestaande methoden zijn inefficiënt en werken niet afdoende volgens Ying Chen.
Bron: Deakin University
Nog geen opmerkingen