Schotse uitvinding zet ziekteverloop vrijwel stop

Schotse onderzoekers claimen het eerste geneesmiddel te hebben bedacht dat de ziekte van Alzheimer tot staan kan brengen. Klinische tests zijn tot nu toe een groot succes, zo meldde prof. Claude Wischik (University of Aberdeen) dinsdag tijdens een congres in Chicago.

Volgens Wischik is hiermee een ‘proof of principle’ geleverd dat het werkt om tau-eiwitten in de hersenen aan te pakken in plaats van de bèta-amyloïdeplaques waar de meeste andere onderzoekers zich op richten.

Het wondermiddel is methylthioninechloride oftewel methyleenblauw (C16H18ClN3S), een blauwe kleurstof die veel wordt gebruikt in laboratoria om microscooppreparaten in te kleuren. Twintig jaar geleden ontdekte Wischik per ongeluk dat deze stof tau-eiwitvezels afbreekt. Inmiddels hij een bedrijfje opgericht in Singapore, genaamd TauRx Therapeutics, dat een geneesmiddel op basis van de kleurstof wil gaan verkopen ionder de merknaam Rember.

De dinsdag bekendgemaakte resultaten betreffen een fase 2-test waarbij 321 patiënten met een lichte tot matige vorm van alzheimer bij betrokken waren. Ze kregen driemaal daags een dsis van 30, 60 of 100 mg. Het werkte niet altijd, maargemiddeld zou de aftakeling van het geheuge met 81 procent zijn vertraagd. De 60 mg-dosis werkt daarbij het beste. Sommige patiënten waren na 19 maanden nog niet meetbaar achteruit gegaan.

Voor volgend jaar staan grootschaligere proeven op het programma.

bron: BBC News, USA Today

Onderwerpen