Plannen voor Delfzijlse biomethanolproductie ontvouwd
De voormalige Methanorfabriek in Delfzijl gaat glycerine gebruiken als grondstof voor biomethanol. Dat hebben de initiatiefnemers eind vorige week onthuld.
Glycerine ontstaat in grote hoeveelheden als bijproduct bij de verestering van plantaardige oliën tot biodiesel. Momenteel kun je deze stof aan de straatstenen niet kwijt.
De biomethanol is bedoeld als additief voor benzine, waarbij tevens het antklopmiddel MTBE niet meer nodig is. In een later stadium kunnen er brandstofcellen mee worden gestookt.
De methanolfabriek was een joint venture van DSM, Akzo Nobel en Dynea. Die hebben hem onlangs gesloten omdat de productie van methanol uit Nederlands aardgas niet rendabel meer is.
Eerder dit jaar werd de boedel overgenomen door BioMethanol Chemie Holding, een consortium van Econcern, de NOM, investeerder OakInvest en de procestechnologen Sieb Doorn and Paul Hamm. Volgens hen is de ombouw van Methanor tot biomethanolfabriek een wereldprimeur.
Volgens Hamm zal de fabriek zo snel mogelijk weer worden opgestart, waarbij hij de eerste tijd nog op aardgas zal draaien. De komende negen maanden worden modificaties aangebracht die het gebruik van glycerine als grondstof mogelijk maken. In eerste instantie wordt gemikt op een productie van 100.000 ton per jaar, maar Hamm ziet ruimte om dat dat te vertienvoudigen.
bron: Reuters, Econcern
Nog geen opmerkingen