400 miljoen voor productie grondstof zonnecellen

Nederland krijgt voor het eerst een siliciumfabriek. Hij gaat ‘The Silicon Mine’ heten, afgekort TSM. Hij komt te staan op het Chemelot-terrein bij Sittard, hij schept 400 banen en hij kost 400 miljoen euro.

Ernaast zet Evonik Industries (voorheen Degussa) voor een kleine honderd miljoen euro een fabriek neer die chloorsilanen (voornamelijk HSiCl3, merknaam Siridion) maakt door ruw silicium te behandelen met zoutzuur. Bij TSM laat men de gasvormige silanen weer ontleden. Daarbij ontstaat opnieuw zoutzuur en silicium, dit keer in uiterst zuivere vorm, dat men laat uitkristalliseren op een plat oppervlak volgens het zogeheten Siemensproces.

Samen vormen beide processen een gesloten systeem, waarin het zoutzuur eindeloos kan worden hergebruikt. Ondanks dat wordt in het Nederlandstalige persbericht van TSM het gebruik van het woord ‘chloor’ angstvallig vermeden: de chloorsilanen worden voorzichtig omschreven als ‘siliciumhoudende verbinding’.

De productiecapaciteit zal in eerste instantie uitkomen op 3.750 ton ‘solar grade’ silicium per jaar, geheel bestemd voor de productie van zonnepanelen. Dat is vijf procent van de geschatte wereldmarkt in 2010. Op termijn zijn er plannen om uit te breiden naar 14.000 ton per jaar. Verschillende fabrikanten van zonnecel-‘wafers’ zouden al intentieverklaringen getekend waarin ze garanderen gedurende 10 jaar silicium af te nemen.

TSM is een initiatief van drie zelfstandige ondernemers: Gosse Boxhoorn, Hubert Thijs en Jan-Willem Hendriks. Het geld komt onder meer van chemieconcern DSM en van de Limburgse industriebank LIOF. Ook de provincie Limburg steunt het plan, en hoopt dat de fabriek nog veel meer werkgelegenheid in de zonnepanelensector aantrekt.

Ontwerp en bouw zullen worden verzorgd door twee Amerikaanse bedrijven: ingenieursbureau Fluor en de gespecialiseerde apparatenbouwer GT Solar.

bron: TSM, Evonik

Onderwerpen