Puntmutatie bootst spierziekte ALS overtuigend na

Amerikaanse onderzoekers hebben ’s werelds eerste ‘muismodel’ ontwikkeld dat amyotrofische laterale sclerose overtuigend nabootst. De gemodificeerde muizen raken hun spierfuncties precies zo kwijt als mensen met ALS, zo schrijven Robert Baloh en collega’s (Washington University School of Medicine, St. Louis) in een artikel dat deze week op de website van PNAS zal verschijnen.

De prestatie is des te groter omdat de muizen een ziektebeeld vertonen dat klinisch niet is te onderscheiden van de ‘sporadische’, niet-erfelijke vorm van ALS. Volgens Baloh is slechts 10 procent van alle ALS-gevallen wél erfelijk, en meestal is het ziekteverloop dán juist anders.

De modificatie bestaat uit één puntmutatie in het gen dat codeert voor het eiwit TDP-43. Van dit eiwit is eigenlijk alleen bekend dat het een functie heeft bij het regelen van de productie van andere eiwitten. Wat die functie normaal gesproken precies is, is nog niet achterhaald, Waarom afwijkingen in de aminozuurvolgorde schade veroorzaken aan de motorneuronen die het spierstelsel aansturen, weet men ook niet, alleen dát het gebeurt.

Feit is dat de gen-muizen steeds moeilijker gaan lopen, spiermassa verliezen, uiteindelijk verlamd raken en een maand of 5 na de geboorte overlijden. Nadien zie je dan beschadigingen aan zowel de bovenste motorneuronen tussen hersenen en ruggengraat, als aan de onderstte motorneuronen tussen ruggengraat en spieren. Ook bij mensen met ALS zie je dit. Een andere overeenkomst is de ophoping van onduidelijke klompen eiwit in die motorneuronen.

Baloh hoopt de muismodellen te kunnen gebruiken om potentiële medicamenten tegen de nu nog ongeneeslijke spierziekte te kunnen uittesten.

bron: Washington University School of Medicine

Onderwerpen