Dinsdag 1 en woensdag 2 oktober vindt Labtechnology, beurs en congres, plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Hoe implementeren de sprekers en standhouders het thema Accelerating Innovation in hun verhaal en product?

Tegenwoordig kun je elk detail van een levende cel visualiseren, wordt de analyse van het volledige genoom goedkoop genoeg voor nieuwe diagnostiek, is een sterk geauto­matiseerde high-throughputanalyse routine geworden en zijn de detectielimieten laag genoeg om een besmetting te vinden in zowat elk sample. En daarbij staat productveiligheid voorop. Kun je veilig en efficiënt omgaan met de gegevens die deze technieken genereren? En hoe ontwerp je een lab dat flexibel genoeg is om ze te huisvesten, en duurzaam genoeg om lang mee te gaan?

De tientallen sprekers op Labtechnology 2019 zoeken naar antwoorden op al die vragen, en de meer dan honderd standhouders tonen hun visie op de oplossingen. Daarnaast is er op de beursvloer aandacht voor de basisapparatuur die al zo lang deel uitmaakt van het lableven: zonder een solide lanceerplatform kun je immers onmogelijk een raket lanceren.

 

Keynotelezingen

Microbioloog en publicist Rosanne Hertzberger opent Labtechnology op
1 oktober. Ze gaat het onder meer hebben over haar recent verschenen boek Het Grote Niets. Daarin pleit Hertzberger om niet te veel vertrouwen in de wetenschap te stellen. Wat betekent dat volgens haar voor het labwerk?

 

Op 2 oktober vertelt keynotespreker Sjaak Neefjes, hoogleraar chemische biologie en celbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, over zijn fascinerende zoektocht naar een vergeten kankermedicijn. Veelgebruikte medicijnen als doxorubicine en andere zogenoemde anthracyclines hebben vaak cardiotoxische bijwerkingen. Neefjes heeft het mechanisme van de geneesmiddelen bestudeerd en een ‘vergeten’ kandidaat-medicijn herontdekt dat die bijwerkingen waarschijnlijk niet heeft. Zijn zoektocht naar vergeten protocollen en een productietechnologie volgens GMP-standaarden leest als een jongensboek. Op Labtechnology deelt hij de laatste stand van zaken.

Daarnaast betreedt Sijbren Otto als keynote­spreker het podium. Otto is hoogleraar systeemchemie aan de Rijksuniversiteit Groningen en bestudeert de immense complexiteit van het leven en hoe dat kan zijn ontstaan. Door een grote hoeveelheid analytische systemen te gebruiken, zoals chromatografie, massaspectrometrie en microscopie, zoekt hij onder meer naar zelf-replicerende moleculen. Uiteindelijk is het doel om zelf ‘leven’ te kunnen synthetiseren. Hoe hij dat wil doen en onderzoeken, vertelt hij op Labtechnology.

 

Breed scala onderwerpen

Verder kun je een breed scala aan andere onderwerpen verwachten, van product- en dataveiligheid tot automatisering en monitoring. Andere sprekers zijn onder meer Maarten Honing over de mogelijkheden van ion mobility- en massaspectrometrie in flowchemie, Hugo Snippert met state-of-the-art-microscopietechnieken om levende cellen af te beelden, en Katrien Smits over piëzo-elektrische kristallen toegepast in intracytoplasmische sperma-injectie (ICSI), dat bij muizen en paarden goed lijkt te werken.

Labtechnology is bij uitstek geschikt om je netwerk uit te breiden, nieuwe klanten te werven, en ideeën op te doen voor nieuwe apparatuur, disposables en ander laboratoriuminnovaties. Zijn er fabrikanten met oplossingen voor jouw uitdagingen? Wat speelt er op het gebied van laboratoriumveiligheid en -automatisering? Je komt erachter op Labtechnology 2019 in de Jaarbeurs Utrecht op 1 en 2 oktober!

 

Klik hier om je direct in te schrijven!