Uitbreidingsmodule voor industriële processen

Binnen het DSTI-scheidingsinstituut wordt gewerkt aan een observatie- en regelmodule voor industriële kristallisatieprocessen. Het idee is om een snelle verbetering van de productie mogelijk te maken zonder dat er eerst jarenlang fundamenteel onderzoek naar het desbetreffende proces nodig is.

Het idee is om het instrument op een ‘skid’ te monteren zodat je het gemakkelijk in een bestaande fabriek naast de kristallisatiereactor kunt neerzetten. Vervolgens wordt die reactor volgehangen met sensoren, waaronderultrasoon, FTIR-ATR en geluidssnelheid. Die moeten ‘live’ zaken registreren als deeltjesconcentratie, vormingssnelheid, deeltjesgrootteverdeling en kristalvorm.

De gegevens worden verwerkt door een expertsysteem, dat suggesties doet om het proces bij te regelen. De benodigde regelsoftware zit ook in het systeem verwerkt.

Het komt er dus op neer dat het instrument bij elke kristallisatiebatch kijkt wat er gebeurt en op basis daarvan het proces bijstelt. Projectleider Peter Daudey, werkzaam bij fijnchemiebedrjf Albemarle, verwacht grote voordelen van deze benadering. ‘Kristallisatie is inherent niet-reproduceerbaar omdat het afhangt van de omstandigheden tijdens de start van het proces, die moeilijk zijn te beheersen’, zo legt hij uit. Bovendien zijn kinetische gegevens maar zelden beschikbaar, wat het rekenen aan een kristallisatieproces nogal lastig maakt.

Tijdens de BIWIC-kristallisatieworkshop, volgende maand in Magdeburg, worden de plannen nader toegelicht. He is de bedoeling dat apparatenbouwer FIB in Leeuwarden de prototypes iin elkaar gaat zetten. Die zullen dan worden uitgeprobeerd bij drie DSTI-deelnemers: Albemarle, Friesland Foods en Schering-Plough (v/h Organon)

bron: DSTI


Onderwerpen