Poreus koper als basis voor microdetonator

Amerikaanse onderzoekers werken aan structuren van metallisch koper met zeer goed gedefinieerde micro- en nanoporiën. Het idee is om zulke structuren op te nemen in elektronische schakelingen en dan de poriën te vullen met een explosief dat zich elektrisch laat ontsteken. Zo zou een kleine, betrouwbaar en toch goedkoop ontstekingsmechanisme voor bommen en granaten moeten ontstaan.

De onderzoekers van het Georgia Tech Research Institute gaan uit van een mal, die de vorm heeft van de gewenste poriën. De mal kan bijvoorbeeld bestaan uit microbolletjes of een weefsel. Daar overeen smeren ze een pasta, die bestaat uit een mengsel van koperoxide en polymeren. Vervolgens wordt de mal weggebrand en de achtergebleven, gesinterde koperoxidestructuur gereduceerd tot metallisch koper.

Eerder had het marinelaboratorium in Indian Head geprobeerd om rechtstreeks een soort koperschuim te sinteren. Het resultaat bleek te bros en te onregelmatig. Het koper van Georgia Tech lijkt beter bruikbaar. De marine gaat nu uitzoeken hoe je er een bruikbare detonator van maakt, en hoe je die in massa kunt produceren.

Volgens de onderzoekers vormen detonatoren de belangrijkste component van intelligente wapens, die precies op het juiste moment en op de juiste manier ontploffen en een minimum aan ‘collateral damage’ veroorzaken.

bron: Georgia Tech

Onderwerpen