Een speciale hydrogel laat gebouwen afkoelen door regenwater op te nemen en later weer uit te ‘zweten’. De ontwikkelaars van de gel stellen dat dit CO2-uitstoot tegengaat, doordat airco’s minder hard hoeven te werken.

De onderzoekers kwamen op het idee voor de gel door menselijk zweten. Water heeft een verdampingsenergie van -2 MJ/kg en is daarmee een ideaal koelmiddel. Een laagje van vijf millimeter is genoeg om een gebouw af te koelen op een zonnige dag. Eigenlijk wil je regenwater dus op het dak van een gebouw bewaren, totdat het nodig is om af te koelen.

Om dit te bereiken kun je het temperatuurgevoelige poly(N-isopropylacrylamide) (PNIPAM) op het dak aanbrengen. Deze gel neemt water op en laat het weer los bij 32 °C. De onderzoekers crosslinkten het polymeer gedeeltelijk, zodat het tot negentig procent van zijn eigen gewicht aan water kan opnemen. Hierdoor is een laagje gel van drie millimeter dik al voldoende. Als de zon gaat schijnen, verdampt het opgeslagen water en blijft het dak koel.

Volgens de onderzoekers zorgt de gel voor een afname van zestig procent in CO2-uitstoot door airco’s. Zij vergeleken het energieverbruik van twee huizen met klimaatregeling: één zonder en één met de gel op het dak. Het kostte het huis zonder de gel bijna drie keer zoveel energie om de temperatuur op 20 °C te houden.

De gel is vooral bruikbaar in tropische landen, waar het vaak regent en warm is. Wendeling Stark, de leider van het onderzoek, wil de technologie nu commercialiseren voor deze gebieden.

Bron: Chemistry World, Advanced Materials

Onderwerpen