‘Huilende wijn’ beïnvloedt bellendynamica

Bubbel-breed

Beeld: Marc Koper

Hoe waterstofbellen zich vormen en gedragen op elektroden blijkt af te hangen van de anionen in je elektrolyt, leggen Leidse en Twentse onderzoekers uit in Nature Chemistry.

Het op grote schaal maken van waterstof met elektrolyse begint echt van de grond te komen. Maar om zo efficiënt mogelijk met je stroom om te gaan is het belangrijk om te weten wat er op je elektroden gebeurt. Het liefst gebruik je daar namelijk hoge stroomdichtheden voor, maar daarbij ontstaan bellen aan je elektrode en die zorgen voor weerstand. ‘Dat is al een heel oud onderwerp in de elektrochemie: hoe gedragen bellen zich in deze context?’ zegt Marc Koper, hoogleraar elektrochemie aan de Universiteit Leiden.

‘Bij klassiek elektrochemisch onderzoek gebruiken we meestal een lagere stroomdichtheid, met een lagere overpotentiaal’, legt Koper uit. ‘Daarbij zie je geen bellenvorming, hoewel ze er wel kunnen zijn. Maar bij een hogere stroomdichtheid krijg je grote bellen en bellen zorgen voor een grotere weerstand op je elektrode en dus een lagere efficiëntie.’ Een aantal jaar geleden begon Henry White van de universiteit van Utah bellenonderzoek met micro- en nano-electroden. Het voordeel van zulke minuscule electroden is dat je kunt kijken naar hoe één enkele bel zich vormt. ‘Ik vond dat zulk aantrekkelijk onderzoek dat ik het ook ben gaan doen’, zegt Koper.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk