De hoeveelheid amyloïde eiwit in hersencellen is een belangrijke risicofactor voor de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB), verbonden aan de Universiteit Antwerpen, toonden aan dat hogere expressie van het eiwit leidt tot een vroegere ontwikkeling van Alzheimer.http://www.journals.uchicago.edu/AJHG/.
Al eerder toonde genetisch onderzoek een verband aan tussen het amyloïde eiwit en het ontstaan van plaques en celverlies. Het eiwit ontstaat als het door enzymen uit een groter voorlopereiwit geknipt wordt. Door mutaties in deze voorloper zou het eiwit anders gevouwen en geknipt worden, waardoor het gaat samenkleven en neerslaan als amyloïde plaques.
Jessie Theuns en collegae hebben nu onder leiding van Christine van Broeckhoven aangetoond dat de hoeveelheid amyloïde voorlopereiwit die wordt aangemaakt een veel belangrijkere rol speelt in de ontwikkeling van Alzheimer dan deze mutaties. Aanleiding tot het onderzoek was het gegeven dat patiënten met het Down-syndroom, die drie kopieën van het eiwitgen hebben en daardoor 150 procent van de voorloper aanmaken, de ziekte van Alzheimer krijgen.
De onderzoekers vonden in jongere Belgische en Nederlandse Alzheimerpatiënten een genetische variatie in de promotor die de genexpressie van het voorlopereiwit verhoogt. Deze variatie kwam twintig keer meer voor dan de mutaties die de vorm van het eiwit veranderen. Hoe hoger de eiwitexpressie, hoe eerder de patiënt Alzheimer ontwikkelt.
Het onderzoek zal in juni in The American Journal of Human Genetics verschijnen.
Bron: Persbericht Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie, 19 april 2006
Nog geen opmerkingen