Recept om eiwitsequenties te arrangeren voor piano en gitaar

Amerikaanse onderzoekers denken een manier te hebben gevonden om eiwitsequenties om te zetten in muzikale akkoorden, en wel zo dat het ook nog om aan te horen is. Handig voor wetenschappers met een visuele handicap maar ook een leuke manier om genetica te promoten bij het grote publiek, zo schrijven ze in Genome Biology.

Bij eerdere pogingen in deze richting kregen de twintig aminozuren elk een eigen noot toegewezen. Op die manier maakt de melodie echter sprongen van maximaal tweeënhalve octaaf. Bovendien waren alle noten automatisch even lang. Het resultaat moet zoiets zijn geweest als anarcho-punk, gezongen door een zwaar gereformeerd kerkkoor.

Rie Takahashi en Jeffrey Miller (UCLA) werken daarom met akkoorden. Aminozuren, die moleculair gezien op elkaar lijken, gaven ze verschillende akkoorden met dezelfde basistoon. Op die manier brachten ze het aantal benodigde noten terug tot dertien.

Vervolgens brachten ze er ritme in. Hoe vaker een codon van drie aminozuren voorkomt in het menselijk genoom, hoe langer de noot wordt.

Collega-onderzoeker Frank Petitt heeft iniddels een computerprogramma geschreven dat de omzetting automatiseert. Onder het kopje ‘Convert-a-Gene’ wordt inmiddels de mogelijkheid geboden om eigen DNA-sequenties in te sturen. Je krijgt dan de bijbehorende melodie per e-mail terug als MIDI-file.

bron: BioMed Central

Onderwerpen