Australisch onderzoek werpt licht op fijnstofproductie

De uitstoot van schadelijke deeltjes door laserprinters is omgekeer evenredig met de kwaliteit van de inwendige temperatuurregeling. Dat stellen onderzoekers van Queensland University of Technology (Brisbane, Australië) in het tijdschrift Environmental Science and Technology.

Dat sommige laserprinters ongezond veel fijnstof uitstoten was al veel langer bekend, maar tot nu toe was onduidelijk waar dat stof precies uit bestond.

De groep van prof. Lidia Morawska heeft nu ontdekt dat het stof ontstaat wanneer de toner-inkt in de zogeheten ‘fuser’ in het papier wordt gebrand. Zowel uit het papier als uit de toner verdampen dan vluchtige organische componenten (VOC’s). Een deel daarvan klontert uit zichzelf al samen tot ultrafijne deeltjes zodra de omgevingstemperatuur een beetje lager wordt. Andere doen dat pas wanneer ze met ozon hebben gereageerd, en daardoor zijn veranderd in een minder vluchtige verbinding.

Voor dit proces blijkt de gemiddelde temperatuur in de fuser er minder toe te doen dan de mate waarin die temperatuur constant blijft. Treedt tussen twee koele vellen papier telkens een piek op, dan is de uitstoot het hoogst. Morawska stelt voor om die pieken te onderdrukken door de stroomtoevoer naar de verwarmingselementen te variëren.

bron: Queensland University of Technology

Onderwerpen