Goud gekoppeld aan cafeïneachtige verbindingen valt kankercellen aan zonder gezonde cellen te benadelen. Dit schrijven onderzoekers aan de universiteit van Groningen in Journal of the American Chemical Society.

De noorderlingen maakten zeven nieuwe verbindingen, zogenoemde goud N-heterocyclische carbenen (Au NHCs) die ze in vitro testten op menselijke eierstokkanker- en longkankercellen. De selectiviteit van de verbindingen voor kankercellen testten ze met behulp van niercellen en ex vivo tests op rattenlever, -darmen en –nierweefsel. De complexen bleken actief te werken tegen de eierstokkankercellen, zonder daarbij gezonde cellen aan te vallen. De activiteit was hoger dan bijvoorbeeld bij cisplatina.

De Au NHCs lijken te werken op G-quadruplex DNA stabilisatoren. Dit zijn stukjes DNA of RNA die rijk zijn aan guanine. Gestapeld in groepjes van vier te stapelen maakt dat guanine deze stoffen extra stabiel. Deze stabilisatoren lijken veel invloed te hebben op de expressie van kankercellen. De Au NHCs blijken deze te inhibiteren en dat is gunstig voor het bestrijden van kanker.

De Groningers maakten hun Au NHCs door op simpele, op cafeïne lijkende moleculen een alkylstaart te zetten en die vervolgens op verschillende manieren met goudverbindingen te behandelen. Het is op die manier mogelijk om in een paar korte stappen de verbindingen te maken. Ze waren overigens niet allemaal even actief, maar je hebt er dan ook maar één nodig die wel goed actief is. En dat bleek een verbinding te zijn waarbij goud met twee identieke stoffen verbonden is.

Van zowel cafeïne als goud is bekend dat ze, zelfs los van elkaar, cytotoxisch zijn. Cafeïne is in de benodigde hoeveelheden echter op andere manieren flink ongezond voor je en ook aan goud kleven nadelen. De Groningers zagen mogelijkheden en combineerden de voordelen van de twee stoffen, terwijl de nadelen wegvielen.

Bron: Journal of the American Chemical Society

Onderwerpen