Bacterie omgebouwd tot andere soort

Onderzoekers van het J. Craig Venter Institute in Rockville (Maryland) hebben het complete DNA van de bacterie Mycoplasma capricolum vervangen door een setje van zijn familielid M. mycoides. De ontvanger ging zich ook inderdaad als M. mycoides gedragen, zo wordt gemeld in Science.

Craig Venter, de baas van het instituut, heeft zich laten ontvallen dat het net zoiets is als “een Mac in een PC veranderen door er andere software in te zetten”, waarbij hij even over het hoofd zag dat Apple die mogelijkheid tegenwoordig gratis meelevert.

De onderzoekers gebruikten enzymen om exemplaren van M. mycoides af te breken op de chromosomen na. Dat DNA mengden ze vervolgens door een kolonie van M. capricolum. Bovendien voegden ze chemicaliën toe die de fusie van twee cellen bevorderen. Ze denken dat sommige cellen daardoor het losse DNA hebben geabsorbeerd.

Bij de eerstvolgende celdeling kreeg één van beide dochtercellen het complete ‘vreemde’ genoom mee en wist daarna niet beter dan dat zij een echte M. mycoides was. Tot vreugde van de onderzoekers bleek het eiwitproductiesysteem (dat dus nog gewoon uit M. capricolum kwam) het ‘vreemde’ DNA daadwerkelijk te kunnen aflezen

De laatste stap was om die verbouwde cellen te isoleren. Dat gebeurde met een antibioticum dat wel dodelijk is voor M. capricolum maar niet voor M. mycoides.

Het onderzoek wordt gezien als een belangrijke stap in het streven om een volledig synthetische bacterie met een minimaal genoom te bouwen, voor industriële productiedoeleinden. Venter ontkent dat hij die bacterie stiekem al heeft maar voorspelt dat het een kwestie van weken of maanden is.

bron: news@nature, Financial Times, BBC News

Onderwerpen