Chemische industrie popelt om met implementatie te beginnen

Geheel volgens verwachting heeft het Europese Parlement in tweede lezing het voorstel voor de stoffenrichtlijn REACH aangenomen. Eerder deze maand werd daarover een compromis bereikt met de Europese Commissie en de Europese Raad.

De Europese chemiekoepel Cefic laat nogmaals weten dat ze enkele elementen uit het voorstel betreurt. Maar ze stelt tevens dat de Europese chemische industrie REACH zal zien als een kans om te tonen dat bedrijven beschikken over een gedegen kennis van chemicaliën, en sterke procedures om de chemische veiligheid te garanderen. “De industrie wil dat REACH werkt, en Cefic zal een actieve rol spelen om bedrijven te helpen met de implementatie.”

De Belgische chemiekoepel Fedichem spreekt van “een wettekst waar iedereen uiteraard nog de nodige kritieken op heeft, maar dat is eigen van een compromis. Nu het einde van dit proces bereikt is, begint het echt voor onze ondernemingen.”

De Nederlandse VNCI liet gisteren tijdens haar eindejaarspersconferentie al weten dat ze zich bij REACH neerlegt. “We staan er sterk achter”, zei voorzitter Rein Willems. “Het is goed voor de samenleving en het is goed dat er een breed Europees plan is gekomen.”

De milieubeweging is minder juichend. Volgens een persbericht van Greenpeace heeft de stemming van vandaag REACH “levend maar in kritieke toestand” achtergelaten. Gesproken wordt van ‘mazen in de wet en ruimte voor zelfregulering die REACH zeer kwetsbaar maken voor verdere manipulatie vanuit de chemische industrie.” En gevreesd wordt dat “gevaarlijke stoffen door zullen gaan met het besmetten van dieren, onze huizen en onze lichamen.”

bronnen: Cefic, Fedichem, VNCI, Greenpeace, Het Financieele Dagblad

Onderwerpen