Studenten voor de klas. Dé oplossing voor het lerarentekort? Reacties uit het veld.
Alle bacheloropleidingen aan de Universiteit Utrecht gaan een bijvak over onderwijs aanbieden. Het is een van de punten uit het ‘Utrechts actieplan leraren’ om binnen een jaar meer studenten warm te maken voor het leraarsvak en wat te doen aan het lerarentekort. Ook hoopt Wiljan van den Akker, decaan van de faculteit der geesteswetenschappen van de UU, bachelors sneller een lesbevoegdheid te kunnen geven, stelde hij onlangs in de Volkskrant.
Ludo Juurlink, onderzoeker en docent aan de UL, bestuurslid Sectie Scheikunde Onderwijs
“Het is geen gek idee om de bachelor te koppelen aan de tweedegraadsopleiding. Het is niks nieuws. In de tijd dat mijn ouders studeerden was het gebruikelijk dat je na je kandidaats na enige tijd voor de klas je tweedegraads aantekening kreeg. Je kunt er een leerwerktraject van maken, met zo’n zes tot twaalf maanden bijscholing. Het grote voordeel is dat er dan ook werkplekken komen voor bachelors, die zijn er nu nog te weinig. Het onderwijs is een makkelijke insteek. Ik geloof niet dat de kwaliteit van het onderwijs er minder door wordt. Als bachelor heb je inhoudelijk meer dan genoeg in huis. Wat betreft de didactische vaardigheden: je kunt wat trucjes leren, maar het vak zit in je bloed of niet.”
Steven van den Tol, medeoprichter StudentDocent, bemiddelt in bijbanen tussen studenten en scholen
“Het is een prima initiatief. Studenten hebben veel capaciteiten die ze niet gebruiken als ze in de kroeg werken of achter de kassa zitten. Met hun academische vaardigheden kun je bachelorstudenten inzetten voor huiswerkbegeleiding, uitvalopvang, het ontwikkelen van lesmateriaal en begeleiden van projecten. Ik zou ze niet direct met een vaste aanstelling voor de klas zetten, maar eerst meer ervaring willen laten opdoen. Anders is de kans groot dat ze schrikken en ermee stoppen. Het is goed als er straks meer gekwalificeerde studenten voor de klas staan.”
Kim Tran, student ULO scheikunde aan de VU, geeft een jaar les aan 3 en 4 vwo aan scholengemeenschap Jan Arentsz in Alkmaar
“Het is niet zo dat als je veel weet je gelijk leraar kunt worden. Je moet nog veel technieken leren, heb ik in de praktijk gemerkt. Niet iedereen heeft het talent van het leraarschap in zich, dat moet zich ontwikkelen. Daarom is een opleiding nodig van minimaal zes maanden één dag college. Je hebt deze tijd echt nodig om te wennen aan de nieuwe sfeer, de schoolcultuur en vooral om te leren hoe je situaties het beste kunt aanpakken. Het plan zal zeker meer studenten warm maken voor het leraarsvak. Ze kunnen makkelijker kiezen voor een bijbaan in het onderwijs. Maar docenten kunnen niet te lang zonder lesbevoegdheid werken. Dat is niet eerlijk tegenover andere docenten. Binnen drie jaar moet je je bevoegdheid halen.”
Jan Scheele, docent scheikunde Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen, van 3 vmbo tot 6 vwo
“Een bijbaan in het onderwijs is leuk voor de bachelor, maar voor de leerlingen? Docent is een beroep, geen bijbaan. Als bachelor weet je weinig van didactiek en pedagogiek, hooguit wat je je herinnert van je eigen docenten. Je scheikundekennis is absoluut voldoende, maar hoe breng je die over? Het plan zal het lerarentekort niet structureel oplossen. Je vult slechts plekken op met mensen die het waarschijnlijk tijdelijk gaan doen. Nu al haken veel docenten met een gedegen opleiding af in de eerste paar jaar. Iemand die slecht geschoold is, zal óf zijn doelen niet bereiken en wat anders gaan doen óf het maakt hem niet uit en hij blijft – slecht – lesgeven.”
Geef uw mening op www.kncv.nl
Bron: C2w17, 13 september 2008
Nog geen opmerkingen