Yvonne Hulst plukt tomaten, organiseert er smaaktests mee en ontwikkelt protocollen om met UPLC te meten wat erin zit. Met haar collega’s bij De Ruiter Seeds, Bergschenhoek, werkt Hulst zo aan de tomaat van de toekomst: mooier van kleur en vorm, smaakvoller, met meer gezonde stoffen en nog houdbaarder. Hulst: “We bepalen met UPLC daarom onder meer organische zuren, suikers, aminozuren en kleurstoffen, maar ook gezonde voedingsstoffen. We proberen dan de resultaten te correleren aan die van de smaaktests – en in de toekomst misschien aan specifieke genen van de tomaat.”
Hulst, hlo analytische chemie, heeft ondanks haar prille leeftijd van 26 jaar al heel wat bedrijven van binnen gezien. Bij De Ruiter Seeds voelt ze zich helemaal thuis. “Je wordt hier heel vrijgelaten. Er is veel tijd voor eigen onderzoek en ontwikkeling.” Hulst is helemaal weg van apparatuur. “Sleutelen en problemen oplossen is het leukste wat er is.” Het was dan ook een leuke klus voor haar om de bestaande HPLC-procedures om te zetten naar de UPLC, die vorig jaar is aangeschaft. Nuttig was het ook. “Voor organische zuren ging de analysetijd van 40 minuten per sample naar 3 minuten. Dat maakt uit als je honderden monsters moet doen.” Maar het was soms ook frustrerend wanneer het niet lukte om uit beide apparaten hetzelfde resultaat te krijgen.
Die problemen zijn nu achter de rug en Hulst kijkt uit naar de GC-MS die binnenkort de bestaande vervangt. Die wordt gebruikt om de aroma’s te vinden van tomaten en meloenen. Het proeven van de tomaten laat Hulst graag aan anderen over. Zelf lust ze ze niet. “Maar van de meloenen, die uit Frankrijk komen, pik ik graag een stukje mee.”
Bron: C2W6, 28 maart 2009
Nog geen opmerkingen