De labjas vormt samen met een veiligheidsbril en handschoenen de standaarduitrusting van een laborant. En dat is niet voor niets, want een goede labjas is essentieel om veilig te kunnen werken. Maar toch is de ene labjas de andere niet. Een paar tips om de juiste labjas te kiezen.

Een labjas beschermt je kleding en jezelf. Zeker voor chemisch laboranten is een goede labjas van belang bij het werken met zuren, basen of andere chemicaliën. De meeste labjassen zijn gemaakt van een mix van polyester en katoen, maar er bestaan ook 100% katoenen jassen. Je labjas moet ruimvallend zijn voor comfort en bewegingsvrijheid, maar niet zo ruim dat het een veiligheidsrisico vormt.

Zorg voor een labjas met lange mouwen en manchetten om ook je armen te beschermen. Een goede labjas is snel op de gebruikelijke manier uit te trekken, dus niet over je hoofd. Het voordeel van een labjas met drukknoopsluitingen is dat je ‘m snel uit kunt doen in geval van nood. Soms is er een drukknoopband aangebracht, waarbij met één handeling alle knopen tegelijkertijd open zijn te maken. De mouwen van de labjas moeten goed sluitende manchetten hebben om te voorkomen dat vloeistoffen in de mouwen terechtkomen. Elastiek in de manchetten maakt het ook makkelijker om je handen vrij te houden. Labjassen met een opstaande kraag zijn handigom je nek te beschermen. Kleine spullen kun je vaak kwijt in enkele voorzakken en/of een binnenzak. Sommige labjassen hebben een split aan de achterkant voor extra bewegingsvrijheid.

De standaardlabjas is wit. Dat heeft als voordeel dat eventuele verontreinigingen goed te zien zijn. Toch kan het ook anders. Er zijn inmiddels allerlei kleuren op de markt: roze, geel, oranje of (pistache)groen. Minder opvallend kan ook, denk aan grijs of donkerblauw. Net als meer variatie in kleur zijn er ondertussen ook meerdere pasvormen beschikbaar. Er zijn meer getailleerde modellen of met een prinsessenlijn, die meer zijn toegespitst op vrouwen. Welk model je ook kiest, veilig werken staat voorop dus zorg voor voldoende bewegingsvrijheid.

Zo houd je je labjas tiptop

Wel doen:

  • Regelmatig wassen
    Afhankelijk van hoe vaak je de labjas draagt en blootstelt aan verontreinigingen, moet deze regelmatig worden gewassen om vuil en resten te verwijderen. Ernstige vlekken kun je het beste eerst behandelen met een vlekverwijderaar, voordat je de labjas gaat wassen.
  • Goed drogen
    Droog de labjas volgens de instructies. Sommige labjassen kunnen in de droger, terwijl andere aan de lucht moeten drogen. Het goed drogen van de jas voorkomt schimmelvorming. Vermijd overmatige hitte om schade aan de stof te voorkomen.
  • Droog opbergen
    Na het wassen en als je hem niet direct nodig hebt, bewaar je de labjas op een droge plaats uit direct zonlicht. Dat behoudt de integriteit van de stof en voorkomt schimmelvorming.

Niet doen:

  • Polyester bij brandgevaarlijke stoffen
    Koop geen standaard labjas als je met brandgevaarlijke stoffen werkt, maar kies een labjas met een vlamvertragende coating.
  • Heet strijken
    De meeste labjassen kun je strijken tot een temperatuur van 150 graden, ofwel tot slechts twee puntjes op het strijkijzer. Bleek de labjas niet.
  • Wassen op lage temperatuur
    Om alle chemicaliën en eventuele micro-organismen goed te kunnen verwijderen, moet de labjas op hoge temperatuur, minimaal 85 graden, gewassen worden.