Klein molecuul verhelpt genetisch bepaalde alcohol-intolerantie
Met een klein, synthetisch molecuul kun je in principe één miljard Oost-Aziaten van hun alcohol-intolerantie afhelpen. Dat suggereren onderzoekers van de Indiana University School of Medicine op de website van Nature Structural and Molecular Biology.Die alcohol-intolerantie wordt veroorzaakt door een mutatie in het gen dat codeert voor het mitochondriale enzym aldehyde dehydrogenase 2 (ALDH2). Ethanol wordt in het menselijk lichaam in eerste instantie afgebroken tot aceetaldehyde (ethanal). Onder invloed van ALDH2 wordt daar weer acetaat van gemaakt.
Door de mutatie, die bij ongeveer 40 procent van de Oost-Aziatische bevolking voorkomt, verandert ALDH2 dusdanig van vorm dat het niet meer functioneert. Volgens laatste auteur Thomas Hurley moet je hierbij denken aan een ‘katalytische tunnel’ waar aceetaldehyde in wordt getrokken, en die door de mutatie dicht zit.
Daardoor hoopt aceetaldehyde zich in het lichaam op met als gevolg blozen na slechts één glaasje drank, misselijkheid, versnelde hartslag en op de lange termijn een verhoogde kans op kanker omdat aceetaldehyde DNA kan beschadigen. Ook andere schadelijke aldehyden, zoals acroleïne, worden trouwens niet meer afgebroken.
De Amerikanen hebben nu een molecuul genaamd Alda-1 gevonden dat als chaperonne blijkt op te treden voor het defecte ALDH2. Het dwingt het eiwit in een dusdanige vorm dat het vrijwel normaal gaat functioneren. De tunnel gaat weer open, zeg maar.
Of er ooit een commercieel geneesmiddel uit komt, en of het maatschappelijk gezien wel gewenst is om een miljard mensen extra aan de drank te helpen, is een vraag die in de publicatie niet wordt beantwoord.
bron: National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism
Nog geen opmerkingen