Vage aanwijzingen dat titaandioxidedeeltjes in zonnebrandcrème kunnen leiden tot neurologische schade.

De internetredactie van Nature plaatst grote vraagtekens bij een onderzoek van het Amerikaanse Environmental Protection Agency, dat is verschenen in Environmental Science and Technology. Hieruit zou blijken dat nano-titaandioxidedeeltjes, die worden verwerkt in sommige zonnebrandcrèmes, schade kunnen aanrichten aan hersencellen.

De onderzoekers dienden de deeltjes (diameter 30 nm) toe aan een cultuur van zogeheten microglia uit muizenhersenen. Microglia beschermen neuronen door ‘vreemde’ deeltjes te bestoken met een kortedoc heftige dosis reactieve zuurstofradicalen (“reactive oxygen species”, ROS).

Titaandioxidedeeltjes blijken te worden opgepakt door de microglia, waarna de ROS-aanmaak wel een uur lang kan doorgaan, veel langer dan normaal. Het gevolg kan zijn dat die radicalen de cel uitlekken en elders schade aanrichten. Dat zou weer kunnen leiden tot oxidatieve stress, wat mogelijke een oorzaak is van aandoeningen als Alzheimer en Parkinson.

Nog niemand weet intussen of de nanodeeltjes uit zonnebrandcrème echt tot de hersenen kunnen doordringen, en of levende mensenhersencellen dan net zo reageren als muizencellen in een petrischaaltje.

bron: news@nature.com

Onderwerpen