Micro-organismen wisselen massaal elektronen uit via nanodraadjes. ‘Earth appears to be hard-wired’, stelt onderzoeker Yuri Gorby.
Het vermogen om onderling contact te leggen via elektrisch geleidende nanodraadjes, komt bij micro-organismen vrij algemeen voor. Dat blijkt uit een-publicatie van Gorby en zijn collega’s van het Pacific Northwest National Laboratory, die maandag verscheen op de website van de Proceedings of the National Academy of Sciences.
Het verschijnsel is onder meer waargenomen bij de metaalreducerende bacterie Shewanella, en de cyanobacterie Synechocystis. De draadjes hebben een diameter van ongeveer 10 nanometer, maar kunnen bundels van 150 nanometer vormen. Ze worden tientallen micrometers lang. Vermoedelijk zorgen cytochromen voor de elektrische geleiding.
In het algemeen lijken de draadjes te ontstaan zodra een bacterie een elektronenacceptor tekort komt, die hij nodig heeft voor zijn respiratie-of fotosyntheseproces. Hij zoekt dan letterlijk aansluiting bij soortgenoten.
Onduidelijk is nog wat het bestaan van dit mechanisme heeft voor het begrip van de manier waarop de Aardse ecologie in elkaar zit.
bron: persbericht Pacific Northwest Lab
Nog geen opmerkingen