Vertakte polymeercoating prikt griepvirussen lek
Een polymeercoating met piepkleine stekeltjes blijkt griepvirussen te doden. Waarschijnlijk prikt hij het omhulsel letterlijk lek, zo schrijft MIT-chemicus Alexander Klibanov deze week in een publicatie op de webite van de Proceedings of the National Academy of Sciences.
Alspolymeer gebruikt Klibanov bijvoorbeeld N,N-dodecyl methyl-polyethyleenimine. Dit is een polykation: de lange dodecyl-zijtakken zijn positief geladen en stoten elkaar dus af. Als je het oplost in butanol, er een oppervlak mee bestrijkt en het oplosmiddel laat verdampen, gaan de zijtakken vanzelf rechtop staan en vormen zo een borstelig tapijtje.
Al eerder had Klibanov vastgesteld dat de celwanden van bacteriën, zoals Escherichia coli en Staphylococcus aureus, door deze zijtakken worden lekgeprikt. Normaal gesproken stoten die celwanden ionen af, maar de lading van de polymeren is daarvoor net niet groot genoeg.
Klibanov heeft nu geredeneerd dat het met griepvirussen ook moest lukken, omdat die eveneens zijn verpakt in een membraan dat bestaat uit lipiden. Hij heeft het geprobeerd met de H1N1-variant. Inderdaad bleek de activiteit binnen een paar minuten met een factor 10.000 te zijn afgenomen.
Klibanov denkt de verspreiding van een mogelijke grieppandemie te kunnen afremmen door deurknoppen, luchtfilters, ziekenhuisapparatuur en andere broeinesten van virussen te coaten.
bron: Scientific American
Nog geen opmerkingen