Huidtest moet diagnose in vroeg stadium mogelijk maken

De ziekte van Alzheimer openbaart zich niet alleen in de hersenen, maar ook in de rest van het lichaam. In een vroeg stadium zijn al biomarkers aanwezig in de huid, die mogelijk via een eenvoudig en pijnloos testje zijn aan te tonen. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers in PNAS.

Tot nu toe is Alzheimer pas met zekerheid aan te tonen door het hersenweefsel onder de microscoop te leggen. Maar dan is de patiënt al dood. In een vroeg stadium is Alzheimer nauwelijks te onderscheiden van andere aandoeningen, zoals Parkinson of onschuldig geheugenverlies. Maar de medicijnen die de voortgang van Alzheimer vertragen, hebben juist dan het meeste effect.

Het onderzoek van het Blanchette Rockefeller Neurosciences Institute in Maryland betrof de respons van huidmonsters van overleden patiënten op bradykinine, een stof die ontstekingen veroorzaakt. Twee enzymen, MAP kinase Erk 1 en 2, bleken anders te reageren in de huid van mensen waarvan vaststond dat ze aan Alzheimer hadden geleden. Het verschil was het grootst bij mensen die bij hun dood nog in een vroeg stadium van Alzheimer verkeerden.

Onduidelijk is nog hoe lang het duurt eer er een praktische test uit komt, en hoe dat ethisch is te verdedigen zolang het nog niet mogelijk is om Alzheimer echt te genezen.

bron: BBC News

Onderwerpen