Eén van de acht cellen uit een pril menselijk embryo slopen teneinde de genen te checken, kan absoluut geen kwaad. In elk geval levert het statistisch gezien geen ongezondere baby’s op, concluderen artsen van de Vrije Universiteit Brussel die zo’n ingreep tegenwoordig 600 keer per jaar doen.
Collega’s spreken van ‘een enorme geruststelling’.
Het betreft embryo’s die in een reageerbuis zijn bevrucht. Op de derde dag zijn die uitgegroeid tot een klompje van 8 stamcellen, die nog geen enkele specialisatie vertonen. Het idee is dan dat je er gerust eentje kunt uithalen om het DNA te checken op erfelijke aandoeningen: een van de resterende cellen moet zich dan maar een keerje vaker delen. Pas wanneer de DNA-check niets verontrustends oplevert, plaats je het embryo in de moeder terug.
UIteraard doe je dit alleen wanneer de ouders er om verzoeken, omdat ze weten dat er een erfelijke aandoening in de familie zit.
Tijdens een congres van de European Society for Human Reproduction and Embryology hebben de Belgen nu wat statistieken laten zien. Daaruit blijkt dat 995 baby’s, die als embryo waren gecheckt, precies hetzelfde risico liepen op te vroeg, te licht, mismaakt of dood geboren worden als een ‘gewone’ reageerbuisbaby.
Of ze er in een later stadium van hun leven alsnog iets aan overhouden, is nog even afwachten. Maar voorlopig wijst niets daarop.
Tijdens het congres laaide ook de discussie weer op over de vraag welke genen je tijdens zo’n procedure precies moet testen. Zo hebben de Brusselse artsen samen met collega’s uit Maastricht een voorzichtig begin gemaakt met het controleren op de beruchte ‘borstkankergenen’ BRCA1 en BRCA2. Ze concluderen dat het technisch geen enkel probleem is maar dat het ethisch toch wat te omstreden is om er een standaardprocedure van te maken.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen