Het leven van een redacteur kan soms best stressvol zijn, vanwege de vele deadlines en omdat je in een klein team als het onze vaak méér bent dan alleen redacteur. Maar de angst voor stress blijkt gevaarlijker dan de stress zelf.

Daniel_halftoon

Ik vind dat ik een geweldig interessante baan heb: als (eind)redacteur van C2W houd ik me bezig met het zoeken naar nieuwe chemische ontwikkelingen, het schrijven van artikelen en het redigeren van stukken van onze freelancers. Maar wie denkt dat dat het complete plaatje is, heeft het mis. Hoofdredacteur Erwin Boutsma weet mij namelijk altijd te vinden voor een extra klus.

Wist u bijvoorbeeld dat we ook een online internationale editie van C2W maken, met de zeer toepasselijke naam C2W international? De verantwoordelijkheid voor dat online magazine is bij mij terecht gekomen, en zodoende maak ik vijf keer paar jaar een selectie van onze beste artikelen en nieuwtjes en vertaal die in het Engels.

‘Voor optimale prestaties kun je niet genoeg cortisol door je aderen hebben gieren’

Onder sommigen van u zullen ook de Chemische Feitelijkheden niet onbekend zijn: een moderne chemische ‘encyclopedie’ waarvan ieder jaar tien edities over uiteenlopende onderwerpen verschijnen. Ze liggen momenteel in de competente handen van onze freelancers, maar de coördinatie en eindredactie vallen op mijn schouders.

Hartstikke leuk werk allemaal, maar daardoor raak ik soms nogal in tijdnood. Met de handen in m’n haar (nou ja, wat ervan over is) en flink wat stress omdat deadlines begonnen te naderen, klopte ik aan bij mijn waarde hoofdredacteur. Hij wees me op een artikel in De Volkskrant met de intrigerende titel ‘We zijn veel te bang gemaakt voor stress’. Stressonderzoeker Sonia Lupien pleit hierin dat we de voordelige kanten van stress uit het oog zijn verloren. De concentratie van het belangrijke stresshormoon cortisol is ’s ochtends als je wakker wordt het hoogst. ‘Zonder zou je niet eens aan de dag beginnen’, legt Lupien uit.

Nu blijft een chronische hoeveelheid stress wel slecht: burn-out, hartklachten en andere kwalen zijn daarvan het gevolg. ‘Maar je overtuigingen over stress beïnvloeden de manier hoe je ermee omgaat’, vertelt Lupien ‘Hoe banger je ervoor bent, hoe meer last je ervan hebt.’ Met de juiste mindset kan het echter ook helpen. Onderzoekers concludeerden zelfs na een onderzoek onder studenten dat je voor optimale prestaties juist niet genoeg cortisol en adrenaline door je lijf kunt hebben gieren.

Een beetje werkdruk is dus helemaal niet erg. Sterker nog, ‘presteren onder druk’ krijgt zo een heel nieuwe – positieve – betekenis. Misschien moet ik onze hoofdredacteur vragen nog wat op m’n bordje te schuiven.