De cijfers uit het C2W-salarisonderzoek 2016 liegen er niet om. Chemici en life scientists zijn nog positiever over hun carrière dan voorgaande jaren.
Dat is vast ook te danken aan de gestegen salarissen, in zo ongeveer alle functielagen. Zo verwachtte 61 % vorig jaar meer te gaan verdienen en dat is nog uitgekomen ook: de meeste respondenten zagen het inkomen met 3 % stijgen. Hier en daar zijn er uitschieters. Zo hadden bio-process engineers maar liefst 5,4 % meer geld te besteden, salesmanagers 4,7 % en ook de promovendi doen het niet slecht met 4,8 % extra. Hoewel die laatste groep natuurlijk is gebonden aan de universiteits-cao.
Ook op de langere termijn zijn de inkomens toegenomen. Sinds 2012 is het hoogste salaris van de R&D-manager met zo’n € 12.600 gestegen, terwijl de analist, onder aan de salarisladder, € 8.000 meer is gaan verdienen.
Verder wijken chemici en life scientists af van de landelijke trend dat er steeds meer tijdelijke contracten in omloop zijn. Van de respondenten heeft bijna 80 % een vast contract, terwijl volgens het CBS in 2012 zo’n 69 % van alle werknemers een vaste arbeidsrelatie had. Sterker nog, de gemiddelde chemicus heeft een arbeidsrelatie die nog stamt uit het begin van de 21ste eeuw, toen 75 % een vaste aanstelling genoot.
Dat suggereert ook dat de meeste blijven zitten waar ze zitten. Daar mogen de werkgevers blij mee zijn, want in 2016 is de werving in de meeste sectoren veel moeilijker dan in 2015, aldus hr- en managementbureau Berenschot, dat het salarisonderzoek voor C2W heeft uitgevoerd. Landelijk heeft ruim een derde van alle werkgevers in 2016 problemen met werven van vooral ervaren personeel, het meest in ICT, techniek en onderhoud. Vanuit de werknemer gezien is dat een goede tendens, omdat de dominantie van de ‘werkgeversmarkt’ afneemt en de arbeidsmarkt weer aantrekt.
Chemici merken ook dat de arbeidsmarkt voor hogeropgeleide bèta’s aantrekt. In de enquête van dit jaar geeft zelfs ruim de helft dat aan, terwijl ze in 2015 veel minder positief waren. Maar een derde vond toen dat het beter ging met de economie. Die trend onder chemici volgt wel de CBS-statistiek, waarin staat dat halverwege 2016 zelfs een hoogtepunt sinds de crisis is bereikt met 155.000 openstaande vacatures.
Voel je je niet aangesproken? Dan hoor je wellicht bij die 9,2 % die vindt dat zijn eigen positie op de arbeidsmarkt verslechterd is. Misschien biedt bijscholing dan uitkomst, kun je een carrièreswitch overwegen of is het een goed idee een eigen bedrijf te beginnen.
Nog geen opmerkingen