Mijn vader antwoordt altijd ‘Ik hoop het’ op de opmerking dat hij oud wordt. Maar wat is oud worden eigenlijk?
Volgens Jan Hoeijmakers zit veroudering vooral in DNA-schade. De legio foutjes in je DNA in de talloze cellen van je lichaam nemen met de leeftijd toe. En te veel fouten in het instructieboekje van de cel kun je op een gegeven moment niet meer opvangen. De Rotterdamse hoogleraar legt nu zelfs de link tussen veroudering en alzheimer, en denkt het onderzoek een enorme impuls te kunnen geven met zijn ERCC1-muis.
Momenteel wordt een op de vijf mensen dement. Toch ligt niemand van rond de dertig daarvan wakker. Wat op die leeftijd wel speelt, heeft echter ook te maken met ouderdom: grijs worden. Met grijs haar ben je oud en niemand wil oud zijn. Nu lieten Britse onderzoekers deze maand in Nature Communications zien dat die storende grijze kleur te wijten valt aan het IRF4-gen
Dat is een mooie ontdekking, maar vooral bijzonder zijn de daarop volgende speculaties dat je met een ‘pil’ het grijs worden kunt voorkomen of zelfs terugdraaien. Nu heb ik zelf steeds minder haar dat überhaupt grijs kan worden, toch verbaast het me dat je medicijnen wilt slikken om te voorkomen dat je grijs wordt.
Om op mijn vader terug te komen: ik hoop ook oud te worden, maar alleen in goede gezondheid. Dat wil eigenlijk iedereen en ook daarvoor heeft Hoeijmakers een oplossing: minder eten. Talloze onderzoeken laten volgens hem al zien dat calorierestrictie ervoor zorgt dat je lichaam meer gaat investeren in onderhoud en je gezonder ouder kunt worden. Eet dus wat minder Bossche bollen, ijsjes en roombrie en je krijgt er binnen no time een paar gezonde jaren bij.
En waar denkt het gros van de lezers nu aan? Wanneer verschijnt die antigrijswordt-pil?|
Kevin Kosterman, vak-/eindredacteur C2W life sciences
Nog geen opmerkingen