Een standaardstudent kun je me niet noemen: vrijwel nooit naar ‘studentenfeestjes’, geen druppel koffie, maar bovenal geen slok bier. Toch – of misschien juist daarom – heb ik mijn studie zonder kleerscheuren afgerond. Maar wat heb je nou aan een bierloze studententijd?
Ten eerste ontlast dat het milieu een beetje. De gemiddelde student, die bijvoorbeeld 7 jaar over bachelor en master doet, drinkt zo’n 16 glazen bier per week; dat is bijna 1.300 liter in totaal.
Een milieuanalyse van dranken uit 2011 beschrijft een aantal veel gedronken dranken in termen van broeikaseffect, fossiel energie-, land- en waterverbruik. Voor een liter pils van een grote Nederlandse brouwerij is ongeveer 0,3 m2 grond en 106 liter water nodig, waarbij zo’n 300 gram CO2-uitstoot komt kijken. Met die 1.300 liter stoot je dus 390 kg CO2 uit. Dat is hetzelfde als vijf keer van Amsterdam naar Parijs vliegen. Daar lever ik mijn biertje wel voor in.
Laten we het blikveld iets verbreden: de grootste bierbrouwerij ter wereld, het Belgische AB InBev, produceerde ruim 50 miljard liter bier. Als je dezelfde waarden aanhoudt, krijg je een grondverbruik van 15.000 km2 (ongeveer een derde van Nederland), ruim 5,3 miljard kuub water, en 15 miljard kg CO2.
Volgens een onderzoekje in NRC (2011) krijg je per vierkante meter akker gemiddeld 900 gram tarwegraan waarvan je ongeveer twee hele broden kunt bakken. Dat betekent dat als je de gerst die AB InBev in een jaar gebruikt vervangt door tarwe, je daarvan 30 miljard broden zou kunnen bakken. De gemiddelde Nederlander eet 4.000 broden in zijn leven, en dus kun je met die 30 miljard broden 7,5 miljoen gemiddelde Nederlanders zo’n 50 jaar lang voeden.
We willen elkaar als mensen steunen door zowel praktische hulp te bieden als innovaties te doen. Zo is er in Gelderland een nieuw onderzoekscentrum opgezet, genaamd One Planet, zie pagina 26. Het doel van het centrum is om uiteindelijk miljarden mensen op een duurzame en gezonde manier van voedsel te voorzien. Dat is natuurlijk fantastisch, maar wat als we in plaats van bier voor het vermaak die 30 miljard broden zouden kunnen inzetten voor een vergelijkbaar doel? Wat als we die broden zo zouden kunnen verdelen dat er in Europa geen honger meer is?
Nu ik erop terugkijk, heb ik nooit bewust om deze redenen geen bier gedronken; ik vind het simpelweg niet lekker. Daarnaast is hersenschade door alcohol natuurlijk een groot discussiepunt: wegen de ‘gezondheidsvoordelen’ van bier op tegen de nadelen? Al met al denk ik dat ik voor mezelf de juiste keuze heb gemaakt. Zo blijft er voor onze lezers natuurlijk ook meer over. En ook daar offer ik mijn biertje graag voor op.
Nog geen opmerkingen