Tijdens World of Industry, Technology & Science kun je meedoen aan X-peditions als onderdeel van het programma van ‘World of Laboratory’: X-pedition Safety en X-pedition Durability.

Man in beschermend pak

Beeld: Shutterstock

X-pedition Safety

Iedereen weet hoe belangrijk het is om veilig te werken op het lab. Maar ben jij ook op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en oplossingen om veiliger te werken? Tijdens de X-pedition Veiligheid: Hoe veilig werk jij? leer je op een praktische manier over schadelijk geluid in laboratoria, het veilig afvoeren van giftig en besmettelijk afval en het herkennen van gevaarlijke situaties op de werkplek.

Schadelijk geluid in laboratoria

Bij het gebruik van diverse laboratoriumapparatuur, zoals malers (cryogeen), mixers en trillingsbaden, kunnen schadelijke geluidsniveaus ontstaan. Om de werknemer te beschermen kunnen de geluidsniveaus op verschillende manieren worden beoordeeld. Avans+ vertelt je er meer over tijdens de X-pedition.

Risico’s zijn dichterbij dan je denkt: Bewust zijn en kennis is key!

Ongelukken zitten in een klein hoekje, ook in een laboratorium. Op de stand van DENIOS B.V. worden herkenbare situaties gesimuleerd die gevolgen hebben voor de veiligheid op de werkvloer. Hoe word je bewust van onveilige situaties in het lab?

Ventilatie anno 2024

Luchtkwaliteit is essentieel voor een gezonde en veilige werkomgeving. Op de stand van Dupa vind je op maat gemaakte koolstoffilters die schadelijke dampen afvangen en continu de luchtkwaliteit monitoren. Zij laten zien wat de voordelen zijn en hoe je deze op jouw werkplek in kunt zetten.

Giftig en besmettelijk afval – veilig afgevoerd!

SALM EN KIPP toont aan hoe laboratorium afvalbeheer de werkomgeving veiliger maakt. Door strikte naleving van wet- en regelgeving, krijgt de bescherming van werknemers prioriteit, terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan zowel EU- als lokale afvalvoorschriften. Een probleemloze verwerking van giftig en besmettelijk afval zorgt voor een veilige werkomgeving, waardoor het laboratorium efficiënt en verantwoord blijft functioneren.

Hoe werk je veilig in een microbiologische veiligheidswerkbank?

In de praktijk wordt er regelmatig onveilig gewerkt met een microbiologische veiligheidsbank. De veiligheidsbank geeft een ‘veilig’ gevoel, maar de gebruiker heeft hier zelf een grote invloed op. De vraag is dus: hoe veilig werk jij? The baker company geeft handige tips om een microbiologische veiligheidsbank écht veilig te maken.

Hoe veilig is jouw gedrag in het lab?

Hoe word je bewust van jouw gedrag in het lab en of dit veilig of juist onveilig is? Want of en hoe jij je persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt, dát bepaalt hoe veilig je werkt. Bij VOS instrumenten ontdek je hoe je veilig gedrag in het lab vanzelfsprekend maakt.

Op elke stand word je een vraag gesteld. Na het voltooien van de X-pedition ontvang je een presentje én een certificaat.

Elke dag van de beursweek is de X-pedition beschikbaar om te volgen. Het seminar over veiligheid die op 24 september tussen 10.00 en 11.30 plaatsvindt sluit ook aan op de X-pedition.

Schrijf je nu in voor een bezoek aan de beurs en deelname aan de X-peditions en/of het seminar. Meld je aan!

Groene buisjes

Beeld: Shutterstock

X-pedition Durability

Tijdens de X-pedition duurzaamheid op de World of Industry, Technology & Science kom je in contact met bedrijven die duurzame oplossingen bieden voor laboratoria. Je volgt een tour langs zes deelnemende bedrijven en door middel van interactieve demo’s krijg je op praktische wijze inzicht in de laatste innovaties en doe je inspiratie op om zelf aan de slag te gaan.

Welke eenvoudige circulaire stappen kunt u zetten om het laboratorium te verduurzamen?

Stap binnen in de wereld van duurzaamheid bij de X-pedition Duurzaamheid. Bij Boom beklim je samen de R-Ladder en vind je verschillende duurzame producten en oplossingen. Boom biedt praktische inzichten en direct toepasbare oplossingen voor een groener laboratorium. Laat je inspireren en ga direct aan de slag met het verbeteren van de duurzaamheid van jouw werkruimte.

Pre-owned High-end Laboratoriuminrichting en -apparatuur in Jouw Lab!

Meer weten over hoe je jouw labruimte zo duurzaam mogelijk kunt inrichten? Op de stand van LabMakelaar Benelux ontdek je alles over pre-owned high-end laboratoriuminrichting en -apparatuur, en hoe je deze optimaal kunt inzetten in jouw lab!

Is er een duurzaam alternatief voor plastic laboratorium consumables?

Laboratoria duurzamer maken is een uitdaging voor velen. Laboranten stellen zichzelf de vraag: Kunnen wij ons werk in het laboratorium echt verduurzamen terwijl we plastic afval produceren? Het antwoord op die vraag is simpel: JA dat kan! Op de stand van Eppendorf leer je over BioBased Lab Consumables. Laat je informeren en neem de volgende stap in het verduurzamen van je onderzoek!

Verminder de plastic afvalstroom van jouw lab

In het laboratorium wordt veel plastic gebruikt. Veel hiervan wordt slechts één keer gebruikt en daarna weggooit. NBS Scientific werkt aan het verminderen van de plastic afvalstroom. Op hun stand vertellen zij over twee methodes om dit te bereiken op het gebied van sample storage. De eerste methode is om gebruik te maken van sample storage racks die gemaakt zijn van gerecycled plastic en de tweede is de wasservice zodat je racks kunt hergebruiken.

Ecologisch en Veilig Afvalbeheer en Decontaminatie in jouw laboratorium

Na een productieve dag in het lab komt het vaak voor dat je afvalbak vol zit. De volgende dag wil je graag een schoon en fris lab waar je ongestoord verder kunt werken aan je onderzoek.

Bij de stand van Led Techno bieden ze oplossingen om het afval (vast en vloeibaar) veilig en duurzaam te beheren. Samen met jou kijken ze naar wat de beste methoden om afval op een milieuvriendelijke manier af te voeren. Daarnaast laten ze zien hoe je ruimtes efficiënt en autonoom kunt decontamineren, met respect voor het milieu.

Door je lab niet alleen schoon, maar ook groen te houden draag je bij aan een duurzamere wereld, terwijl je werkt in een optimale omgeving.

Het hergebruik van laboratorium koel- en vrieskasten aan het einde van hun levensduur

Scala Scientific biedt een duurzaam alternatief voor het vervangen van lab koelkasten en vriezers wanneer deze defect of verouderd zijn of niet meer voldoen aan de actuele richtlijnen. Dit vind plaats na gemiddeld 10 jaar.

Op de stand van Scala Scientific leer je meer over het systeem waarbij techniek en behuizing van elkaar gescheiden worden. Deze behuizing kan op een eenvoudige, duurzame manier en tegen lage investering, ge-update worden met de nieuwste technieken en daardoor weer minimaal 10 tot 20 jaar dienst doen op het lab.

Op elke stand krijg je een vraag over verduurzaming. Na het voltooien van de X-pedition ontvang je een presentje. De X-pedition duurzaamheid is elke dag van de beursweek te volgen. Schrijf je in

Onderwerpen