We weten allemaal dat de technologie om ons heen zichzelf flink ontwikkelt. Er worden steeds nieuwe dingen uitgevonden, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van allerlei zaken vanuit de biologie. Dit is dan ook iets wat veel bedrijven en onder andere de overheid stimuleert door hier veel geld in te pompen. Zeker met het oog op de duurzaamheid is het alsmaar belangrijker aan het worden.
Doordat er veel uitdagingen liggen binnen deze levenswetenschappen, dienen hier ook de nodige bekwame mensen voor te zijn. Je zal dan ook versteld staan van het aantal bioscience vacatures die er momenteel te vinden zijn. In dit artikel vertellen we je alles over wat het leven als Life Science specialist nu precies inhoudt en aan wat voor soort beroepen je hierbij moet denken.
Waar gaat Life Science precies over?
Het is natuurlijk eerst handig om exact te weten wat er nu wordt bedoeld met Life Science. Binnen deze sector komen biologie, natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde, geneeskunde en techniek samen. Indien je geïnteresseerd bent in Life Science is het van belang dat je veel energie haalt uit bovenstaande vakken. Binnen de opleidingen voor Life Science leer jij alles over verschillende cellen en hoe je de beschikbare informatie analyseert. Zoals je weet ligt er namelijk een hoop verscholen in de ontelbare cellen waarover wij de beschikking hebben.
Ook kom jij te weten hoe de verschillende cellen precies werken. Hoe veranderen deze cellen? En hebben wij daar invloed op? Binnen een studie in Life Science leer je exact hoe jij deze cellen kunt aanpassen en sturen naar de gewenste uitkomsten. Het grote doel hiervan is om de cellen dusdanig te vormen, zodat deze cellen zorgen voor een schoner milieu, schonere industrie, nieuwe geneesmiddelen en bijvoorbeeld de verbetering van voedingsmiddelen.
Het onderzoeken van cellen vereist de nodige kennis, inzicht en vaardigheden. Zoals je begrijpt gaat het veelal om ingewikkelde materie die voor veel mensen als nieuw wordt beschouwd. Hierin is het niet alleen belangrijk dat je inzicht en kennis over de cellen krijgt, maar ook zeker over de beschikbare technologie om tot deze inzichten te komen. Je werkt namelijk niet alleen met een vergrootglas zoals op school tijdens een les biologie, maar met talloze andere ingewikkelde apparaten en machines. Om jouw bevindingen betrouwbaar en op grote schaal toe te kunnen passen, dien je hier wel de controle over te hebben.
Welke banen zijn er beschikbaar in Life Science?
Mensen die een studie in Life Science hebben afgerond willen net als iedereen waarschijnlijk zo snel mogelijk het werkveld in. Voor de een is dit een stage die wordt veranderd in een vaste werkplek, voor de ander kan het een compleet andere richting zijn in de Life Science. Dit zijn dan ook zaken die tijdens een studie vaak worden uitgevonden. Hieruit blijkt dat ervaring opdoen je het verste brengt. Nu ben je ongetwijfeld benieuwd aan welke beroepen je moet denken als we het hebben over Life Science. Daarom hebben we hieronder twee beroepen uitgelicht.
1. Het onderwijs
Ingewikkelde schoolvakken als scheikunde, natuurkunde en biologie zijn lang niet voor iedereen weggelegd. Sterker nog, de kans is groot dat het overgrote deel van jouw klas van vroeger juist minder goed was in deze vakken. Toch kun ook jij zelf aan de slag gaan als docent. Ben jij gek op natuurlijke processen en het uitvinden van nieuwe cellen of het bewerken ervan, maar wil je bovenal graag onder de mensen zijn? Dan is een baan in het onderwijs jou misschien wel op het lijf geschreven. Er zijn banen genoeg in het onderwijs, waardoor dit zomaar eens dé oplossing voor jou kan zijn.
2. Onderzoeker
Indien jij geen genoeg kan krijgen van het werken in een laboratorium, dan is een baan als onderzoeker het meest geschikt voor jou. Er zijn meer dan voldoende bedrijven in research en development die jou zeker kunnen gebruiken. Je bent gek op onderzoeken en gaat graag aan de slag met ingewikkelde en vernieuwende informatie om bijvoorbeeld nieuwe processen of medicijnen uit te vinden. Met een beetje mazzel kan je direct na jouw studie in dienst blijven van een bedrijf.
Genoeg banen in de bioscience
Na het lezen van dit artikel ben jij op de hoogte van het leven binnen Life Science. Er zijn genoeg banen beschikbaar in deze branche, waardoor het voor jou als geïnteresseerde slim is de huidige vacatures door te spitten. Er zijn uiteraard nog veel meer verschillende banen beschikbaar dan de twee genoemde banen hierboven. Wij zijn benieuwd waar jij terecht gaat komen. Maar dat er genoeg opties zijn, dat staat als een paal boven water!