Denios ontwikkelde een uniek verzamelstation voor chemisch afval waarbij de gebruiker optimaal beschermd wordt door VARIO-Flow afzuigtechniek. Het systeem is veilig, ergonomisch en makkelijk in gebruik.
“Op het lab is chemisch afval vaak een ondergeschoven kindje”, zegt Peter van Doesum, directeur van Denios. “Soms letterlijk, als de jerrycan waarin het afval wordt verzameld onderin de zuurkast staat. Vaak staan afvalvaatjes op het werkblad van de zuurkast zelf. De verleiding om het schuifraam verder open te zetten zodat je er goed bij kunt, is dan groot. Niet alleen worden gevaarlijke dampen dan niet meer afgezogen, het kan ook een onveilige kliederboel worden.” Hetzelfde kan gebeuren als je een afvalvat moet afvoeren. “Zeker als zo”n vat onderin de zuurkast staat, is dat niet bepaald een ergonomisch klusje. Een volle jerrycan weegt al snel 20 kg. Al met al dus geen veilige of prettige situatie.”
“Chemisch afval is vaak een ondergeschoven kindje”
Van Doesum: “Dat kan beter, dachten we bij Denios. In samenwerking met een chemisch-afvalverwerker hebben we een uniek verzamelstation ontwikkeld voor chemisch afval. Daarbij zijn veiligheid, ergonomie, effectiviteit en gebruiksgemak optimaal gecombineerd.”
Gieten zonder zorgen
Het systeem is geïntegreerd in een VARIO-Flow werktafel. Dit innovatieve alternatief op een zuurkast beschikt over een luchthuishouding waardoor geen schuifraam meer nodig is. Door de push-pulltechniek geeft de VARIO-Flow de dampen in de kast een duwtje in de goede richting. Aan de boven- en onderkant van de werkopening zitten namelijk luchtejectoren, waaruit lucht vanuit de werkruimte de kast instroomt. De luchtstroom neemt alle dampen die in de kast vrijkomen mee naar naar de achterwand, waar het geheel wordt afgezogen en afgevoerd.
Omdat je geen schuifraam meer nodig hebt, heb je meer bewegingsruimte tijdens het werken, zonder dat de afzuiging in gevaar komt. Het is daarom ook makkelijker om afvalvloeistoffen achter in de kast op een juiste manier af te voeren. “Je giet het chemische afval door een afsluitbare trechter in een bassin dat onder het werkblad zit”, legt Van Doesum uit. “Heb je meerdere afvalstromen, zoals zuren, basen en organische vloeistoffen, dan kun je voor iedere stroom een reservoir integreren.”
Verrassende toepassingen
In het bassin zit een sensor die een signaal geeft als de bak (bijna) vol is. “Je kunt zelf kiezen wat voor merk en soort sensor dit is, bijvoorbeeld eentje die een signaal geeft als het bassin voor 70 % en 90 % vol zit”, zegt Van Doesum. “Maar ook een uitgebreider meetsysteem is mogelijk, waarbij je op een in de achterwand geïntegreerd scherm altijd kunt zien hoe vol het bassin is.” Je kunt alle meetapparatuur aansluiten op het monitoringssysteem iMeasure. Alle data gaan dan de cloud in, waardoor ze altijd en op iedere plek ter wereld te bekijken zijn, mits je daarvoor geautoriseerd bent. “In grotere laboratoria kan het signaal direct naar de facilitaire dienst gestuurd worden. Zo weten de medewerkers aldaar dat er een afvalvat vol is.”
“Blootstelling aan gevaarlijke dampen wordt optimaal gereduceerd door VARIO-Flow techniek”
Het reservoir wordt vervolgens niet zelf afgevoerd, maar geleegd in een 20 l-jerrycan die bestemd is voor het veilig vervoeren van chemisch afval. “Dit kunnen de verpakkingen zijn waarin de chemicaliën worden geleverd, of verpakkingen die de afvalverwerker beschikbaar stelt”, zegt Van Doesum. “Je plaatst de jerrycan op een speciaal meegeleverd transportwagentje. Deze rij je onder het aftappunt in de zuurkast. Dat past maar op één manier, dus het kan bijna niet misgaan.” Als de jerrycan onder het bassin staat, open je de afsluiter, waarna het chemisch afval in de jerrycan stroomt. “Op dat moment wordt er ook onder het werkblad afgezogen, zodat er geen gevaarlijke dampen vrijkomen. Als het reservoir leeg is haal je het wagentje weg, draai je de dop op de jerrycan en kun je deze op een arbovriendelijke manier afvoeren.”
Het unieke verzamelstation voor chemisch afval kwam tot stand na een specifieke vraag van een klant. Van Doesum: “Zo ontstaan nieuwe producten meestal bij Denios. We steken onze creatieve en technische koppen bij elkaar en ontwikkelen een uniek product dat aansluit op de specifieke wens. We doen dat zoveel mogelijk op zo”n manier, dat we het product vervolgens kunnen standaardiseren. Zo komt het beschikbaar voor meer klanten en kunnen we de ontwikkelingskosten verdelen, met als resultaat een betaalbaar, breed inzetbaar nieuw product.”
“In de industrie gaan we regelmatig grootschaliger te werk”
Net als alle producten van Denios, kan het afvalverzamelpunt geheel naar wens worden aangepast en geïnstalleerd. Dat levert een breed scala aan gebruikers op. “In een ziekenhuis hebben we een afvalstroom ingebouwd voor tissues en ander droog materiaal”, vertelt Van Doesum. “Onder de VARIO-flow zit dan een groter vat van 60 l. Deze wordt continu afgezogen.”
“In de industrie gaan we regelmatig grootschaliger te werk”, vervolgt Van Doesum. “Voor een vrachtwagenfabrikant hebben we een VARIO-flow gemaakt met een grote trechter en een 200 l-vat. Daar gooien medewerkers de poetsdoeken in die ze gebruiken om een nieuwe vrachtwagen schoon te maken. Daarbij komen heel wat vluchtige oplosmiddelen vrij, dus de boel moet goed worden afgezogen. En ook al komt zo”n doek tegen de achterwand van de VARIO-flow, alle dampen worden veilig afgevoerd. De kast kan wel tegen een stootje.”
Een dergelijke toepassing van het afvalstation is onverwacht en uniek, maar de achterliggende gedachte is altijd hetzelfde: al het chemisch afval wordt veilig afgevoerd, zonder dat er giftige dampen vrijkomen.