Dit artikel gaat over de vervanging van de CZV test voor de TOC analyse. De CZV test gaat waarschijnlijk per 2026 vervangen worden door de TOC analyse. Wat is belangrijk om te naar te kijken wanneer een TOC aangeschaft wordt? En hoe kan de TOC ook nog eens helpen de kosten op het laboratorium te besparen? Na het lezer van dit artikel zal de TOC een stuk duidelijker voor u zijn. En ziet u hoe deze analyse goedkoper en sneller is.
De CZV test is al jarenlang een punt van discussie. Wat maakt het dat dat er naar de TOC als vervanging gekeken wordt? En hoe heeft dit invloed op uw laboratorium? Waardoor is de TOC sneller? En waardoor is de TOC goedkoper?
De CZV test is een reactietest waarbij organische materialen reageren met Kalium Dichromaat, ook kwik wordt in deze cuvetten test gebruikt. De mate van kleuring is hierbij een waarde voor de hoeveelheid koolstof in het sample. De reactie gaat redelijk traag waardoor bij een snel gewenst resultaat in 1 keer 3 testen ingezet worden (laag, normaal, hoog)
Door over te stappen naar de TOC hoeft er ook geen gebruik meer gemaakt te worden van deze carcinogene stoffen. Ook is de range waarin de TOC kan meten veel breder.
Bent u op zoek naar een TOC? Wat maakt de TOC van Analytik Jena dan een goed keuze? Welke verschillen zijn er tussen de verschillende leveranciers te vinden? En hoe kan Anlytik Jena zich positief in de markt onderscheiden?
De Duitse makelaardij van deze TOC analyzer is goed terug te zien aan het ontwerp. Weinig plastic en een degelijke ijzeren buitenkant. Ook is hij opvallend overzichtelijk; alles waar je bij moet zijn zit vooraan. En waar je niet bij hoeft te zijn, zie je ook niet.
Ook van de kwaliteit zijn ze bij Analytik Jena overtuigt. Zowel op de oven als op de detector wordt standaard 5 jaar garantie gegeven.
De detector is uniek in de markt. De gepatenteerde long range detector zorgt er met zijn brede range (4µg-30.000mg/l) voor dat verdunnen van de samples vrijwel nooit nodig is.
Wat zijn de uitdagingen die je tegen kan komen bij de TOC? Hoe worden deze opgelost? Hoe maken we de meting betrouwbaarder?
De uitdaging die we in de markt zien bij de TOC zijn de deeltjes. ISO20236 schrijft voor dat er niet gefiltreerd mag worden. De deeltje kunnen dus alleen kleiner gemaakt worden. Met een interne tubing-diameter van 0.8mm kunnen wij met gemak de “particle” test doostaan. Waar andere leverancier last hebben van deeltjes, welke in hun syringe vast komen te zitten. En zo slijtage en carry-over veroorzaken. Heeft het design van Analytik Jena hiermee rekening gehouden. De syringe wordt alleen met milli-Q water gevuld. Het monster komt alleen in een sample-loop, die na injectie omgekeerd gespoeld wordt met milli-Q water.
Wanneer de monsters veel zout bevatten, zoals zeewater. Kan het zout ervoor zorgen dat de katalysator minder lang mee gaat. Ook hiervoor is een oplossing. Dit komt in de vorm van een high-salt kit. Deze zorgt ervoor dat de katalysator niet dicht slibt door het zout.
Wanneer er thermisch stabiele componenten in het sample zitten zou de temperatuur van de oven ook een issue kunnen worden. De ISO20236 schrijft voor dat de oven minimaal tot 720⁰C moet kunnen verwarmen. Met een maximale temperatuur van 950⁰C weten we zeker dat ook de thermisch stabiele componenten gemeten worden.
Wat is de invloed van de flow in de TOC meter? Veranderd de flow door een vloeistof te injecteren bij een temperatuur waarbij hij gelijk verdampt? Hoe zorgen we ervoor dat het systeem langer stabiel blijft? Hoe worden we nog zekerder van de juiste resultaten?
De flow in een TOC is belangrijk voor de stabiliteit van de meting. De detector meet een response per tijdseenheid. Dus als je het zelfde meet bij een snellere flow zal hij minder detecteren. Omdat vloeistof uit zet wanneer het verdampt zal een verandering in de flow plaats vinden. Analytik Jena heeft dit opgelost door 2 mass flow controllers in te bouwen. 1 aan het begin bij de injectie. En 1 aan het eind bij de detector. Dit heeft als voordeel dat het systeem zijn signaal aan past aan de flow. Hierdoor kunnen wij verschillende volumes injecteren, controleren wij continue het systeem op lekkage of verstopping en is het systeem zo stabiel geworden dat hij met gemak een jaar kan doen met zijn ijklijn.
De TOC analyzer is natuurlijk heel belangrijk. Maar hoe komt het sample in de TOC? Welke autosampler kan je het beste gebruiken? Hoe helpt deze carry-over te voorkomen? En kan hij de analyse zelfs sneller maken?
Wij hebben verschillende autosamplers beschikbaar. Vrijwel allemaal kunnen zij voor NPOC parallel purgen. Hierdoor wordt de analysetijd gehalveerd tot een minuut of 3-5. Ook automatisch aanzuren en het homogeniseren van het sample is geen probleem. Om carry-over tegen te gaan is er de mogelijkheid om de buitenkant van de naald te spoelen wanneer deze over gaat naar het volgende sample-vial.
Naast het meten van Koolstof kan de analyzer ook Stikstof meten. De TOC meet al het gebonden stikstof, dus ook nitriet en nitraat. De detector heeft geen verbruiksartikelen.
Doordat het koolstof niet destructief wordt gemeten kan de stikstof in serie direct na het koolstof gemeten worden. Met 1 analyse worden dus zowel koolstof als stikstof gemeten.
Voor het stikstof is er ook een systeemcheck in de norm op genomen. Hierbij moet een recovery van 100 +/- 5% gehaald worden (of +/- 1 mg/l). De recovery ligt bij ligt in het lineaire stuk van de ijkijn netjes binnen deze gestelde eis. Dit is een parameter die door de markt moeilijk haalbaar is. Hij door Analytik Jena als een van de weinige leveranciers gehaald.
Verder kan er op de toc ook een solid sampler aangesloten worden. Deze zorgt ervoor dat, zoals de naam al aangeeft, vaste samples op TOC kunnen worden gemeten.
Al met al is de is de TOC analyzer een grote verbetering in vergelijking met TOC, we zijn van de carcinogene stoffen af. Hij is sneller in zijn analyse. En is makkelijk te automatiseren. Hoewel de testkitjes per stuk goedkoop zijn worden deze cumulatief erg snel duur.
Bij de TOC zijn na de eerste aanschaf de verbruikskosten juist erg laag.
Wanneer je contact wilt om verder over de TOC te praten of een demo op locatie wilt kun je bellen met 00800-31352526 of mailen naar support-benelux@analytik-jena.com