Het was tijdens de 33ste editie van de Woudschoten Chemie Conferentie voor meer dan 350 deelnemers weer een mooie expeditie door de wondere wereld van de chemie.
Gezelligheid, goede gesprekken, interessante lezingen en workshops maakten het tot een groot succes. De stands op de onderwijsmarkt werden als vanouds druk bezocht. Sneldichteres Dominique Engers, die de hele conferentie tot een groot gedicht verwerkte, verwoordde het als volgt:
Een driedaagse conferentie over de schoonheid van chemie
Het borrelde en gistte van de positieve energie!
Want alle mensen die vandaag en gisteren binnenkwamen
Verheugden zich op practicums en informatiekramen
Keynote
De hoofdlezing werd dit jaar verzorgd door dr. Chris Slootweg van de Universiteit van Amsterdam. Hij zorgde voor boeiende inzichten in de circulaire chemie. Dit gaat verder dan de bekende groene chemieprincipes, die gebruikt worden bij het optimaliseren van lineaire processen in de chemische industrie. Het vakgebied heeft als doel chemische processen circulair te maken door afval als grondstof te gebruiken. Wellicht biedt het zelfs een oplossing voor de stikstofproblematiek?
Een plaatje zei meer dan 1000 woorden, twee had Chris er meegebracht
Stikstof en ammoniak werden in kaart gebracht
Je kon precies zien waar de kippen waren! Werd door Chris verteld
Want die grote, zwarte vlek in ’t midden? Dat was Barneveld
Online periodiek systeem
Een ander hoogtepunt was de lancering van een nieuw online periodiek systeem. Met financiële steun van Shell liet C3 een eigentijdse uitvoering maken die scholieren kunnen gebruiken voor hun schoolwerk. Het geeft alle informatie over de elementen, de materialen, de toepassingen en de scheikundigen die de ontdekking deden.
Na een korte hapering, een klein technisch probleem
Verscheen daar toch, ten langen leste, het periodiek systeem
Chemische Feitelijkheden
Ook de KNCV was aanwezig op de Woudschoten Chemie Conferentie. Veel enthousiaste docenten hebben kleurrijke en informatieve techniekposters van de serie ‘Chemische Feitelijkheden’ opgehaald om in hun klas te hangen. Daarnaast heeft de redactie waardevolle gesprekken gehad met docenten over het in context zetten van chemie in de klas.
Lunteren
Volgend jaar vindt de conferentie op 8 en 9 november plaats in conferentiecentrum De Werelt in Lunteren. Dit in verband met de bezetting in Woudschoten. De Werelt biedt een uitstekend alternatief om het hart van het Nederlandse scheikundeonderwijs bijeen te brengen. Zet deze data alvast in je agenda. Tot dan!
De foto’s van de conferentie zijn te vinden op c3.nl/wcc