Als je overlijdt word je of begraven of gecremeerd. Maar wist je dat er nog een andere uitvaartmethode is? Deze methode wordt resomeren, of een watercrematie genoemd. Resomeren is nog een vrij onbekende uitvaartmethode in Nederland. In andere landen wordt deze methode al wel toegepast. In Nederland is deze uitvaartmethode nog niet toegestaan. Resomeren is een duurzaam alternatief voor crematie of begraven. In dit artikel leggen we je uit wat resomeren is en wat hiervan de voordelen zijn.

 Wat is resomeren?

Resomeren, ook wel “watercrematie” of “alkalische hydrolyse” genoemd, is een relatief nieuwe uitvaartmethode. In plaats van het lichaam te verbranden (zoals bij crematie) of te begraven in de aarde, wordt het lichaam opgelost met behulp van een speciale oplossing van water en kaliumhydroxide. Hierbij wordt het lichaam in een resomeermachine gelegd, waar het onder druk en bij een temperatuur van ongeveer 160 graden Celsius in ongeveer drie tot vier uur wordt afgebroken tot vloeistof en botresten. De botresten zijn dan zo poreus dat ze eenvoudig tot poeder vermalen kunnen worden.

Wat is het voordeel van resomeren?

Dit proces is minder energie-intensief dan crematie en produceert geen schadelijke stoffen zoals CO2, kwik of andere verontreinigende stoffen. De vloeistof die overblijft kan veilig worden afgevoerd, de botresten worden gedroogd en tot poeder worden vermalen, net zoals as na een traditionele crematie. Nabestaanden kunnen deze poederresten op dezelfde manier bewaren of uitstrooien als crematie-as, wat het proces qua ervaring vergelijkbaar maakt met een traditionele crematie.

Is resomeren toegestaan in Nederland?

In Nederland is resomeren op dit moment nog niet wettelijk toegestaan, hoewel er al enkele jaren een sterke discussie gaande is over het legaliseren ervan. Het uitvaartproces in Nederland is wettelijk vastgelegd in de Wet op de Lijkbezorging, waarin momenteel alleen begraven en cremeren als wettelijke opties staan vermeld. Toch wordt er steeds meer druk uitgeoefend om de wet aan te passen en resomeren als een derde optie toe te voegen. Diverse politieke partijen en uitvaartorganisaties pleiten voor de legalisering van resomeren, omdat het beter aansluit bij de groeiende vraag naar duurzame uitvaartmogelijkheden. Ministeries en commissies onderzoeken de mogelijkheden en de eventuele gevolgen voor de volksgezondheid, veiligheid en milieu. In landen zoals de Verenigde Staten en Canada, en in delen van Europa zoals Spanje, is resomeren al toegestaan en zijn er al resomeerinstallaties in gebruik.

Waarom kiezen mensen voor resomeren?

Een van de grootste voordelen van resomeren is dat het een veel kleinere ecologische voetafdruk heeft dan crematie en begrafenis. Bij een crematie komt bijvoorbeeld veel CO₂ vrij, een van de belangrijkste broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Daarnaast worden schadelijke stoffen zoals kwik uit vullingen in de atmosfeer uitgestoten tijdens het verbrandingsproces. Resomeren daarentegen produceert geen CO₂ en vermijdt de uitstoot van schadelijke stoffen, wat het veel milieuvriendelijker maakt.

Natuurlijker proces

Het idee van het resomeren klinkt misschien vreemd, maar veel mensen ervaren het als een zachter en natuurlijker proces dan crematie. Het lichaam wordt niet verbrand, maar op een geleidelijke en gecontroleerde manier afgebroken. Dit kan voor nabestaanden troostend zijn, omdat het minder “agressief” aanvoelt dan de intense hitte van een crematieoven. Door de gecontroleerde, geleidelijke afbraak wordt het proces vaak beschreven als een vriendelijker afscheid van het lichaam.

Flexibiliteit

Nabestaanden kunnen de poederresten die na het resomeren overblijven op dezelfde manier behandelen als de asresten van een crematie. Ze kunnen de poederresten bewaren in een urn of een gedenksieraad of uitstrooien op een bijzondere plek. Dit maakt resomeren qua beleving voor nabestaanden vergelijkbaar met crematie. Daarnaast is resomeren een relatief snel proces, wat praktisch kan zijn in het kader van een uitvaartplanning en het rouwproces.

De toekomst van resomeren in Nederland

Het lijkt erop dat resomeren in de nabije toekomst een geaccepteerd alternatief voor crematie en begrafenis zal worden in Nederland en wordt deze uitvaartmethode in de toekomst gedekt binnen een uitvaartverzekering of een levensverzekering. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de milieu-impact van hun levensstijl en willen ook na hun dood een bewuste keuze maken. Uitvaartorganisaties blijven aandringen op legalisatie, en de overheid onderzoekt hoe resomeren veilig en verantwoord kan worden ingevoerd.

Resomeren biedt een veelbelovend en duurzaam alternatief voor crematie en begrafenis. Met de voordelen van een lage ecologische voetafdruk, een respectvol proces, en een vergelijkbare ervaring voor nabestaanden, is het een waardig alternatief voor een crematie of een begrafenis.. Hoewel het in Nederland nog niet toegestaan is, neemt de druk om de wet aan te passen toe. De samenleving zoekt steeds vaker naar milieubewuste opties, en het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat ook resomeren als uitvaartkeuze beschikbaar zal zijn.

Onderwerpen