Met de nieuwe opleidling Materiomics laat UHasselt studenten werken aan interdisciplinaire vraagstukken in de materiaalwetenschap. 

In september 2022 startte Universiteit Hasselt met de interdisciplinaire masteropleiding materiomics. De opleiding focust op materiaalchemie en -fysica.  Van materiaalontwerp, synthese en -processing, karakterisering van eigenschappen, modellering tot hun inzet in devices. Energietransitie, klimaatopwarming, eindige grondstofvoorraden, circulaire industrie, digitalisering, en groeiende gezondheidszorg: het zijn allemaal uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden en waar heel wat nieuwe technologieën voor nodig zijn. Aan de basis van deze nieuwe technologieën liggen nieuwe soorten materialen. De creatie van die materialen is dé kern van materiomics.  

“We hebben een zonnecel nodig die de theoretische maximum efficiëntie overschrijdt: hoe zou jij die realiseren?” Dit is een voorbeeld van een vraag die masterstudenten materiomics tijdens hun opleiding beantwoorden. Zelf synthetiseren en combineren zij nieuwe materialen om een innovatief materiaalconcept te verkrijgen, verkennen ze nieuwe materiaalkarakteriseringsmethoden en bedenken ze methodes om het device te laten werken, terwijl ze vanaf het design al rekening houden met de mogelijkheid om het device achteraf te recycleren. 

Fotoshoot_BEN_IMO_18

Beeld: Liesbeth Driessen UHasselt

Materiomics bestond nog niet eerder als opleiding in Vlaanderen. De studie sluit naadloos aan bij de academische bachelor in de chemie en fysica, voor allen met interesse in innovatieve, duurzame materialen met toepassing in quantum, energie, gezondheid en circulariteit. De opleiding duurt twee jaar, waarbinnen studenten via een uitgebreide stage ook in het werkveld aan de slag gaan. “Onze studenten worden opgeleid met een diepgaande vakkennis over materiaalchemie, en bovendien voelen ze zich als een vis in het water in internationale, interdisciplinaire teams inzake materiaalontwikkeling. Deze professionals zijn broodnodig in het werkveld, zowel in de industrie, als aan universiteiten en onderzoeksinstellingen, bij overheden en in het onderwijs”, zo menen de professoren van de opleiding. 

Duurzaamheid centraal 

Energie, gezondheid, circulariteit, en zelfs kwantumtechnologie zijn de centrale thema’s binnen de opleiding materiomics. Of het nu gaat om zonnecellen, energieopslag, carbon capture and utilization, kwantumsensoren, materialen om huidweefsel te herstellen of targeted drug delivery, voor al deze toepassingen heb je nieuwe, liefst duurzame, materialen nodig, en de ontwikkeling van deze technologieën kent zeer snelle evolutie.  

Duurzaamheid staat centraal binnen materiomics. De huidige materialen in toonaangevende technologieën bestaan nog te vaak uit grondstoffen die eerder beperkt aanwezig zijn in onze aardkorst. Met materiomics leidt UHasselt wetenschappers op die met een kritische blik hiernaar kijken en op zoek gaan naar toepassingen met alternatieve duurzame materialen, om zo nog efficiënter groene technologie op grote schaal uit te rollen. 

Instituut voor Materiaalonderzoek (imo-imomec) 

De opleiding is sterk verweven met het UHasselt Instituut voor Materiaalonderzoek, waar al decennia wetenschappelijk materiaalonderzoek gedaan wordt. De docenten van de master zijn allen gelieerd aan dit instituut, en deels aan Energyville, waardoor studenten worden opgeleid in de nieuwste ontwikkelingen in het veld.  

Meer info:  

www.uhasselt.be/materiomics 

Contact: materiomics@uhasselt.be