Wil jij na je bachelor in de chemie grenzen verleggen in duurzame materialen, energieopwekking, -opslag en -efficiëntie? Of ben je meer geïnteresseerd in materialen voor innovatieve gezondheidszorg of de computationele kant van chemie? Dan is de Master in materiomics aan UHasselt iets voor jou!

  1. Veelzijdig profiel

Als master in materiomics word je opgeleid om baanbrekende nieuwe materialen te ontwikkelen die essentieel zijn voor technologische vooruitgang. Je ontwerpt materialen, leert hoe je ze kunt synthetiseren, en hoe je ze kunt verwerken tot functionele devices zoals zonnecellen, microchips, medische sensoren,… Je wordt een wetenschapper die diepgaande chemische kennis combineert met interdisciplinaire materiaalwetenschappelijke expertise en veel praktische ervaring. Hiermee kun je direct aan de slag in de industrie, bij onderzoeksinstituten of in de academische wereld.

  1. Vernieuwend onderwijsconcept

De kracht van de Master in materiomics ligt in de interdisciplinaire aanpak van materiaalontwikkeling. Als chemicus leer je verschillende benaderingen kennen om innovatieve materialen te creëren. Stap voor stap word je begeleid in het samenbrengen van deze invalshoeken, bijvoorbeeld via opdrachten en groepswerk, en pas je ze toe op uitdagende materiaalproblemen tijdens hands-on projecten, stages en je masterproef. De focus ligt op het combineren van chemische en fysische principes, en je maakt zowel kennis met computationele als experimentele methoden. Daarnaast wordt er volop ingezet op de nieuwste technologieën zoals AI en machine learning, die de ontwikkeling van materialen enorm versnellen. Ook leer je essentiële onderzoeksvaardigheden en praktische skills zoals samenwerken, communiceren en managen, waarmee je klaar bent voor boeiende functies in het werkveld.

  1. Actuele kennis uit wetenschappelijk onderzoek

De opleiding sluit naadloos aan bij de onderzoeksexpertises van de professoren, die verbonden zijn aan het Instituut voor Materiaalonderzoek (imo-imomec, UHasselt) en Energyville. Zo krijg je de kans om rechtstreeks in aanraking te komen met baanbrekend onderzoek in het vakgebied en je al doende te specialiseren. Vanaf het eerste masterjaar voer je zelf onderzoek uit tijdens een hands-on keuzeproject en een 14 weken durende stage bij een bedrijf of onderzoeksinstelling van jouw keuze. Voorts bouw je diepgaande wetenschappelijke kennis op in één van de vier onderzoekspijlers via specialisatievakken en je masterproefonderzoek in een universitaire onderzoeksgroep. Hierbij kies je een pijler die aansluit bij jouw persoonlijke interesses, zodat je je écht kunt verdiepen in wat jou inspireert.

In de pijler Duurzame materialen leer je innovatieve, duurzame alternatieven ontwikkelen, bv. hoe je afval omzet in hoogwaardige grondstoffen. Bij Materialen voor de innovatieve gezondheidszorg verdiep je je in geavanceerde materialen voor de farmaceutische industrie en ontdek je toepassingen zoals prothesematerialen en biosensoren. In de pijler Geavanceerde materialen voor energietoepassingen richt je je op duurzame energieoplossingen en het verminderen van CO2-uitstoot, terwijl je in Materialen voor quantumtechnologieën innovatieve technologieën verkent zoals AI en machine learning om doorbraken in cyberveiligheid en medische diagnostiek te realiseren.

Meer info:

www.uhasselt.be/materiomics

materiomics@uhasselt.be

SHOOT - materiomics_076

Beeld: UHasselt

Onderwerpen