Lab Technology 2024 - online artikel banner - ATS Applied Tech Systems B.V.

Beeld: Lab Technology

In de moderne wereld van laboratoriumbeheer worden laboratoria geconfronteerd met een toenemende druk om sneller en nauwkeuriger te werken, terwijl ze ook moeten voldoen aan strikte kwaliteitsnormen en regelgeving. Deze uitdagingen worden versterkt door de groeiende complexiteit van producten en de vraag van klanten naar snelle en betrouwbare testresultaten.

Een belangrijke trend die deze uitdagingen aanscherpt, is de groeiende hoeveelheid gegevens die laboratoria moeten verwerken. Met de toename van het aantal monsters en testen, wordt het handmatig beheren van gegevens steeds complexer en vergroot dat het risico op het maken van fouten. Dit kan in het ergste geval leiden tot terugroepacties, maar ook vertragingen in de doorlooptijd van tests, foutieve resultaten en inefficiënt gebruik van middelen.

Dit is waar een Laboratorium Informatie Management Systeem (LIMS) een uitkomst biedt. Een LIMS biedt een geautomatiseerde en gestroomlijnde aanpak voor het beheren van laboratoriumgegevens, waardoor laboratoria kunnen profiteren van verbeterde efficiëntie, nauwkeurigheid en compliance. Door het automatiseren van taken zoals monsterregistratie, traceren van monsters en genereren van rapporten, kunnen laboratoria tijd en middelen besparen. Daarnaast helpt een LIMS bij het automatisch valideren van meetwaarden, het automatisch toewijzen van testplannen en het wegnemen van handmatige invoer door integratie met laboratoriumapparatuur alsook met Manufacturing Execution Systemen.

Een voorbeeld: Hoe een LIMS helpt bij het zuiveren van drinkwater

Van traceerbaarheid via gegevensvalidatie naar efficiëntie

Het proces van het transformeren van vervuild water tot schoon drinkwater met behulp van een LIMS begint met het inplannen van de te nemen monsters. Ter identificatie van de monsters, worden monstercontainers gelabeld met een unieke LIMS monstercode, monsterlocatie en andere nuttige informatie. Na het verzamelen van de watermonsters worden de monsters als ontvangen geregistreerd in het LIMS.

Na ontvangst in het laboratorium, worden de monsters onderzocht op diverse parameters zoals organische en chemische verontreinigingen of andere onzuiverheden. Deze analyses worden uitgevoerd met behulp van geavanceerde laboratoriumapparatuur waarvan de resultaten automatisch via een interface worden gecommuniceerd naar het LIMS. Daar worden de resultaten gevalideerd en kunnen ze worden geïnterpreteerd aan de hand van limieten en SQC-kaarten.

Het LIMS automatiseert het proces van gegevensverzameling, -verwerking en -analyse met als positief gevolg een efficiëntere workflow en een aanzienlijk kleinere kans op menselijke fouten.

Rapporteer, acteer en reageer

Bovendien biedt een LIMS near-real-time monitoring van de analyses en diverse manieren van notificaties, waardoor laboratoria snel kunnen reageren op eventuele afwijkingen of problemen die tijdens het proces worden gedetecteerd. Indien nodig kunnen corrective and preventive actions (CAPA) worden ondernomen op basis van deze resultaten. Denk hierbij aan het initiëren van een heranalyse, het toevoegen van additionele testen of het triggeren van externe processen zoals het informeren van relevante autoriteiten over mogelijke gezondheidsrisico’s.

Conclusie

Alle gevalideerde resultaten kunnen eenvoudig gerapporteerd en gedocumenteerd worden in het gecentraliseerde LIMS, waardoor een volledig traceerbaar en betrouwbaar verslag van het waterkwaliteitsproces wordt gegarandeerd. Op deze manier draagt een LIMS bij aan het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van drinkwater, waardoor het geschikt wordt voor consumptie, bijdraagt aan de volksgezondheid en het milieu.

Kortom, een LIMS biedt het laboratorium de juiste tools en mogelijkheden die nodig zijn om de operationele efficiëntie te verbeteren, de nauwkeurigheid van resultaten te verhogen en beter te voldoen aan de eisen van klanten en regelgeving. Uiteindelijk leidt dit tot verbeterde dienstverlening, hogere klanttevredenheid en een sterker concurrentievermogen voor laboratoria.

ATS Applied Tech Systems B.V.

Korenstraat 33

7722 RS Dalfsen

Tel. +31(0)529 438 310

www.ats-global.com