Een ICP-MS is in steeds meer laboratoria standaard te vinden. Na(ast) de aanschaf zijn vooral de kosten van Argon van belang. De jaarlijkse kosten van het Argon voor de ICP-MS is het duurste van alle verbruiksartikelen. Wat nou wanneer de kosten van het Argon gehalveerd kunnen worden? Zou de gevoeligheid en de robuustheid van de ICP-MS dan nog gegarandeerd kunnen blijven? En hoe zorgen we ervoor dat er minder tijd op gaat aan onderhoud?

Analytik Jena heeft een ICP-MS die het Argon verbruik kan verminderen, dezelfde analyses uit kan voeren en dan ook nog gevoeliger. Door een slim ontwerp is er hierbij ook minder onderhoud nodig.

De ICP-MS van Analytik Jena is alweer een tijdje op de markt, maar nog steeds lopen wij met deze machine voorop wat betreft specificaties. Dit begint al bij de toorts waarbij wij door de RF generator met een vermogen van 300-1600 Watt zonder problemen organische oplosmiddelen kunnen gebruiken. Ook zouten geven weinig problemen.

Na de toorts komt het sample via de cones in de MS. Analytik Jena heeft deze cones zo ontwikkeld dat hier ook (wanneer gewenst) een reactie-gas en/of een collision-gas toegevoegd kan worden. Dit maakt het gebruik van de traditionele reaction/collision cell overbodig.

Omdat de ICP-MS het ontwerp van een open boek heeft, kom je wanneer nodig makkelijk bij deze cones. Deze kan je zelfs compleet verwijderen zonder de MS van zijn vacuüm af te halen.

In de MS is het vacuüm heel belangrijk. Hoe lager het vacuüm hoe minder “deeltjes” hoe minder ruis. Dit verhoogt dus de S/N ratio. Het is algemeen geaccepteerd om naast 1 rotary pomp (buiten de MS) een split turbomoluculaire pomp te hebben in de MS. Analytik Jena baant zich hier buiten de gebaande paden door 2 turbopompen in de MS te bouwen. Hierdoor wordt het vacuüm aanzienlijk beter, waardoor ook de S/N ratio beter wordt.

Dan is het natuurlijk belangrijk om de ionen te scheiden van fotonen en neutrale deeltjes. Deze scheiding vindt plaats door een “ionen spiegel”, welke de ionen 90° afbuigt. Deze “ionen spiegel” is onderhoudsvrij en zorgt ervoor dat de ionen weer opnieuw gefocust worden. Waardoor ook het signaal verbeterd wordt. Na de ionenspiegel worden de ionen verder gescheiden in de mass filter/quadrapole.

Uiteindelijk is het de detector die het signaal geeft. De ICP-MS beschikt over een “all digital” (11 decades) lineaire detector. Er is dus geen cross-kalibratie nodig, zoals bij een digitaal en analoog detector.

Het ontwerp van de ICP-MS zelf is ook slim gedaan. Door de hoogte in te gaan is er weinig ruimte nodig op het lab. Alle gangbare accessoires zijn beschikbaar, maar ook de wat exotischere zoals; HPLC, laser ablation of sample preparation voor de diagnostiek. CRF part 11 is ook mogelijk.

Al de bovenstaande onderdelen samen zorgen ervoor dat wij de meest gevoelige ICP-MS hebben die momenteel in de markt te krijgen is.

Maar geloof ons vooral niet alleen op ons woord. Wij meten graag samples wanneer wij in een project betrokken worden. Dan kunnen we een gevoelige, robuuste machine aan bieden die ook nog eens aanzienlijk op Argon (7-9 L/min) bespaard.

Wanneer je contact wilt om verder over de ICP-MS te praten, of een keer samples wilt laten meten kun je bellen met 00800-31352526 of mailen naar support-benelux@analytik-jena.com

Analytik Jena 1

Beeld: Analytik Jena