Radicale afscherming verzwakt C‒C-binding

Captidative effect

Beeld: Daniël Linzel

Simulaties bevestigen dat het gebruik van elektronen-stuwende groepen op radicalen de resulterende C‒C-binding zwakker maakt. Ook de reden van dit zogenoemde captodatieve effect is nu ontdekt, staat in een paper uit ChemistryEurope.

Radicalen, moleculen met een ongepaard elektron, staan te boek als zeer reactieve stoffen. Maar als je je substituenten goed kiest, dan kun je die reactiviteit redelijk afzwakken. Gebruik je zowel elektron-stuwende als elektron-zuigende groepen, dan spreek je over het captodatieve effect. Dát het werkt, is bij organici bekend, maar hóe het werkt is een ander verhaal. Eva Blokker, Matthias Bickelhaupt en collega’s van de TheoCheM-groep aan de Vrije Universiteit Amsterdam gebruikten orbitaaltheorie en simulaties om het mechanisme achter het captodatieve effect in kaart te brengen. Hun resultaten staan in het nieuwe open access tijdschrift ChemistryEurope.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk