Neuzen zijn er in allerlei soorten en maten. Mieren hebben antennes om geurstoffen op te vangen en te verwerken. Maar zonder het eiwit Orco valt de ontwikkeling van de benodigde neuronen stil.

Dit is de ‘neus’ van Harpegnathos saltator, ook bekend als de Indiase springende mier. In het groen de opperhuid van de antennes met haartjes die feromonen oppikken, in het paars de neuronen die het geursignaal verwerken. Uit eerdere studies wisten onderzoekers van New York University al dat het eiwit Orco hierbij cruciaal was. Mieren met een gemuteerd orco-gen konden minder goed ‘ruiken’ en dat uitte zich ook in minder functioneel sociaal gedrag. Opvallend was dat hun antennes vrijwel leeg waren. Nieuwe studies van het NYU team, onlangs gepubliceerd in Science Advances, laten nu zien dat een gebrek aan Orco de ontwikkeling van de geurreceptoren voortijdig stopt. Doordat de geurreceptoren hun bestemming niet bereiken, kunnen de neuronen geen signalen ‘afvuren’, waardoor ook hun ontwikkeling spaak loopt. De cellen sterven af, met lege antennes tot gevolg.

Heb jij ook mooie foto’s van (huis-, tuin- en keuken)experimenten? Stuur ze dan naar redactie@kncv.nl en wie weet kom jij ook in deze rubriek!

Antenne-mier

Beeld: Kayli Sieber, Bogdan Sieriebriennikov