Nature-publicatie over lithiumzwavelbatterijen vertelt maar het halve verhaal

Battery_Pixabay

Beeld: Pixabay

Chinese onderzoekers verklaren in een Nature-publicatie het zwavelverlies in lithiumzwavelbatterijen aan de hand van elektronenmicroscopiestudies. Hoogleraar materiaalchemie Moniek Tromp is kritisch.

Lithiumzwavelbatterijen vormen wellicht een volgende generatie lithium-ion batterijen. In theorie kunnen ze namelijk veel energie opslaan. Zwavelatomen vormen S8 en kunnen dus per molecuul 16 elektronen overdragen; twee elektronen per S. Bovendien is zwavel een afvalproduct uit de petrochemische industrie en daarmee ruim beschikbaar en goedkoop, al moet je het wel schoonmaken voor je het in een batterij kunt gebruiken. Ondanks de hoge energiedichtheid en relatief lage kosten zijn lithiumzwavelbatterijen nog niet grootschalig gerealiseerd. Een van de problemen is de hoge oplosbaarheid van zwavel, dat met lithium als lithiumsulfide kan neerslaan op de lithiumanode, waardoor de batterij deactiveert. 

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk