Koppel je goudatomen, thioglucosiden en N-heterocyclische carbenen aan elkaar, dan krijg je een complex dat in vitro gericht eierstokkankercellen aanvalt waarbij gezond weefsel wordt ontzien, schrijft een Vlaams-Italiaans team in European Journal of Inorganic Chemistry.
Het probleem met chemotherapie is dat het niet alleen kankercellen doodt, maar ook gezond weefsel aanvalt en dus niet specifiek werkt. Het ontwikkelen van kankerspecifieke medicijnen staat daarom hoog op de prioriteitenlijst. In de laatste jaren passeerden moleculen met goud, palladium, suikermoleculen of N-heterocyclische carbenen (NHC’s) allemaal de revue als potentiële kandidaatmedicijnen. Onderzoekers van de Universiteit Gent en Università degli Studi di Padova hebben al deze onderdelen gecombineerd en ontdekten dat hun complexen goed werken tegen eierstokkankercellijnen.
De groepen werkten al eerder met metaal-carbeencomplexen en besloten de combinatie met suikermoleculen te testen. Vooral geacetyleerd glucose lijkt te helpen met de opname van metaalmedicijnen bleek uit een eerdere studie. Hun moleculen bevatten daarom een NHC-goud- of -palladiumcomplex met aan weerszijden geacetyleerd glucose dat met een zwavelverbinding aan het NHC vastzit.
Na de succesvolle synthese van drie varianten – met goud, palladium(II)-allyl en allyl-palladaat – vergeleken ze de activiteit, efficiëntie en specificiteit met onder andere cisplatina en andere thioglucoside-metaalcomplexen. Daarvoor stelden ze verschillende kankercellijnen – waaronder cisplatina-resistente cellijnen – en een gezonde cellijn bloot aan de moleculen.
Meerdere van de Vlaams-Italiaanse varianten lieten hoge cytotoxiciteit zien bij de kankercellijnen, terwijl die minimaal bleef voor de gezonde cellijn. Die varianten zijn ze nu dan ook aan het testen in vivo.
Bru, F. et al. (2024) EurJIC e202400822, DOI: 10.1002/ejic.202400822
Nog geen opmerkingen