Fosforescentie op kamertemperatuur ‘opgelost’

C2W - Graphical Abstract - Balanced Energy Gaps as a Key Design Rule for Solution-Phase Organic Room Temperature Phosphorescence

Wil je fosforescentie bij organische moleculen in oplossing, dan is het zaak de energieniveaus van de aangeslagen toestanden van je molecuul heel precies af te stellen. Vlaamse onderzoekers werpen hier hun licht op in Chemistry – A European Journal.

Fosforescentie is een zogenoemde ‘verboden overgang’, iets wat je volgens de kwantumchemische regels niet zou mogen zien. Het is het terugvallen van een molecuul in een specifieke aangeslagen toestand, de triplet-toestand. Als je normaal een molecuul aanslaat, dan komt het in de singlet-toestand en valt dan terug met het uitzenden van licht (fluorescentie) of zonder.

De overgang van singlet naar triplet en de resulterende fosforescentie zou – zeker op kamertemperatuur – dus eigenlijk niet voor moeten komen. ‘Maar als je je materiaal op de juiste manier afstelt, kan het tóch gebeuren’, vertelt Wouter Maes, gewoon hoogleraar organische synthese. Zijn onderzoeksgroep aan de Universiteit Hasselt heeft met collega’s van Durham University (UK) en Universiteit Namen uitgezocht hoe je fosforescentie bij kamertemperatuur van organische moleculen in oplossing (sRTP) kunt krijgen zónder zware metalen, iets dat heel zeldzaam is.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk