Immigratie België

Beeld: PicElysium via Pixabay, bewerkt met Canva

Als internationale student ben je op avontuur in een ander land. Dat avontuur gaat verder dan alleen je studie, want je komt ook terecht in andere cultuur. Twee (voormalige) studenten uit Iran en Griekenland vertellen over hun ervaringen in België.

Thanos Fokaidis-Psyllas

Foto Thanos Fokaidis-Psyllas

Deed zijn bachelor chemie in Griekenland en volgt nu een masterprogramma aan de Universiteit Gent.

‘Toen ik in mijn bachelor aan het afronden was, zocht ik naar interessante onderzoeksgroepen. Ik stuitte toen op het labo van professor Filip Du Prez. Ik meldde me aan en het komende semester doe ik mijn masterstage in zijn PCR, Polymer Chemistry Research, groep. Mijn onderzoek zal zich richten op het ontwikkelen van thermoset-achtige materialen die herbruikbaar en recycleerbaar zijn. Dat wil ik doen door gebruik te maken van een nieuw chemie-platform dat is gebaseerd op reversibele covalente bindingen.

Hier komen studeren was niet een heel makkelijke ervaring. Vooral het weer was een grote schok, met de regen en de erg korte dagen tijdens de herfst en winter. Ook bleek het masterprogramma best wel tijdsintensief te zijn, met alle opdrachten en vakken. Maar inmiddels begin ik mijn draai goed te vinden en zal het komende academische jaar veel beter worden. Ik hoop dat ik dan mijn mastergraad haal en kan beginnen met een PhD-onderzoek hier, wellicht ook in dezelfde groep, want het is geweldige omgeving met veel getalenteerde en professionele onderzoekers. Voor buitenlandse studenten die overwegen hier in België/Gent hun onderwijs te vervolgen, zou ik het absoluut aanraden. Het niveau van de vakken is erg hoog en de carrièremogelijkheden zijn erg goed. Je kunt misschien in het begin een cultuurschok ervaren, maar uiteindelijk is het dat waard.’

 

Fatemeh Latifi

Studeerde Textile Engineering in Iran en behaalde haar mastertitel in chemie aan de Universiteit Antwerpen. Ze werkt nu als onderzoeker bij Agfa-Gevaert in Mortsel.

‘Ik ontdekte dat de chemische industrie erg sterk is in België, dus daarom besloot ik mijn master hier te doen. Dat bleek een uitstekende keuze, want de vakken waren gevarieerd en de hoogleraren waren heel aardig en hielpen mij goed tijdens de lessen. Er waren natuurlijk wel wat uitdagingen. Vooral omdat ik in België was tijdens de Covid-pandemie. Het was toen lastig voor me om de stad en de universiteit te leren kennen. Ook had ik tijdens de eerste twee semesters niet de kans om vrienden te maken in mijn klas. Maar dat ging later beter.

Er zijn een paar verschillen in het chemieonderwijs tussen België en Iran. In mijn thuisland is een masterprogramma vaak onderzoeks-gebaseerd, terwijl het in België meer vak-gebaseerd is. In Iran hebben studenten de kans om te publiceren op basis van hun masterscriptie. Maar in België had ik dan weer de mogelijkheid om dieper in diverse onderwerpen te duiken. Nu ben ik junior-onderzoeker op de R&D-afdeling van Agfa-Gevaert, waar ik formuleringen van inkten onderzoek. Ik wil graag blijven werken in de chemische industrie in België.’