Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze keer op het podium: KNCV-lid Dowine de Bruijn.
Wat doe je met chemie?
Ik ben project manager bij ICON, een bedrijf voor geneesmiddelenonderzoek. In het lab in Assen meten we biologische samples van klinische trials. We gebruiken chemie om het sample te zuiveren, daarna scheiden we het sample met vloeistofchromatografie en als laatste selecteren we met massaspectrometrie op het molecuul waar we naar kijken. Ik beoordeel dagelijks of de metingen betrouwbaar zijn en volgens de strenge regels van FDA en EMA zijn uitgevoerd en overleg met de klant over de uitkomsten.
Je bent gespecialiseerd in organische chemie en bio-orthogonale metaalkatalyse. Waarom die specialisatie?
Ik ben opgeleid als organisch chemicus, maar al vanaf de bachelor ben ik vooral organische chemie gaan doen met biologische moleculen zoals DNA en eiwitten. Typische zuiveringstechnieken die je bij organische chemie gebruikt kun je niet zomaar inzetten bij het zuiveren van DNA of eiwitten. Daar heb biochemie voor nodig. Ik gebruik bio-orthogonale chemie, wat sinds vorige maand ineens veel bekender is, om selectief een eiwitmodificatie te doen met bekende metaalkatalysatoren. De chemie die ik doe staat eigenlijk haaks op de biologie, zodat deze geen interferentie geeft met de biologische functie van het eiwit of DNA. In mijn huidige werk komt het goed van pas dat ik van beide werelden wat weet, want we meten een klein organisch molecuul (het medicijn) in een complex biologisch mengsel (het bloed).
Welke levensles wil je doorgeven aan anderen?
Doe wat je leuk vindt en ga lekker de diepte in, maar probeer ook af en toe een stap terug te nemen en van een afstand te bekijken wat je aan het doen bent. Dan zie je vaak hoe het nog beter, leuker of efficiënter kan. Ik heb ooit voor een challenge genaamd Vuurvliegen mijn onderzoek uitgelegd aan kinderen van groep 5. Dat was eigenlijk nog veel leerzamer voor mijzelf dan voor die leerlingen. Een complex onderzoek uitleggen aan kinderen dwingt je om de kern eruit te filteren en de hoofd- en bijzaken te scheiden. Som beeld ik me in wat ik zou vertellen als ik voor zo’n groep zou staan, om een beter overzicht te krijgen van waar ik mee bezig ben.
‘Een complex onderzoek uitleggen aan kinderen dwingt je om de kern eruit te filteren.’
Waarom vind je het belangrijk om lid te zijn van de KNCV?
Ik vind het leuk om het C2W te ontvangen en te lezen wat er allemaal gebeurt in chemisch Nederland. Zo kun je iedereen een beetje blijven volgen. Ik ben destijds ook via de KNCV in Vuurvliegen gerold, dat was een initiatief samen met C3.
Wat betekent het uitzicht op de foto voor jou?
Deze foto is genomen vanaf de top van de Uitkijktoren in de Onlanden, een natuurgebied in het noorden van Drenthe vlakbij mijn huis. Op de achtergrond zie je de skyline van Groningen. Misschien kan je het Gasuniegebouw en de Martinitoren herkennen. Het is heerlijk om door dit prachtige gebied naar de stad te fietsen. Al woon en werk ik nu in Drenthe, er gaat toch niets boven Groningen.
Nog geen opmerkingen