Ann Reardon van het succesvolle YouTube-kanaal How to Cook That (H2CT) maakt niet alleen de meest prachtige en overheerlijke nagerechten, maar de voedselwetenschapper en diëtiste duikt ook in bak-hacks en ontkracht mythes over melk en gluten.
Toen ze zwanger was van haar derde zoontje, ontwikkelde de Australische Ann Reardon een zeldzame huidziekte waardoor ze vrijwel geen zonlicht kon verdragen en dus gedwongen binnen zat. Ze begon een bakblog – howtocookthat.net – maar soms kun je het maken van bijvoorbeeld cakedecoraties beter laten zien dan dat je het opschrijft. Reardon wilde die filmpjes in eerste instantie op haar blog zetten, maar ze waren te groot, dus maakte ze zo’n tien jaar geleden een kanaal op YouTube om de filmpjes op te slaan. Tot haar verbazing werd het kanaal snel populair en inmiddels heeft ze al bijna vijf miljoen abonnees en bijna een miljard weergaven.
‘In het echt krijg je een vloeibare knoeiboel’
Reardons achtergrond als voedselwetenschapper en diëtiste komt in haar eerste filmpjes nog niet zo sterk naar de voorgrond, met een enkele uitzondering waar het over moleculaire gastronomie gaat. De eerste zes à zeven jaar van het kanaal vulde ze met bijzondere nagerechten, waaronder cakes die refereren aan popcultuur (Star Wars, Clash of Clans, Minecraft, et cetera), enorme versies van bekende merken (Mars, Hershey’s, Ferrero Rocher), of gewoon prachtige chocoladenagerechten.
Desinformatie
Maar sinds een jaar of drie stort Reardon zich ook op het ‘debunken’/ontkrachten van (bak)hacks die viraal zijn gegaan of op prominente ‘content farms’ op YouTube te zien zijn, zoals de kanalen So Yummy, Blossom, en 5-minute crafts. In een interview met 7NEWS Podcasts vertelt ze dat ze desinformatie wil bestrijden. ‘Er is een verschil tussen misinformatie en desinformatie. Misinformatie is het onbewust delen van verkeerde informatie, maar desinformatie is doelbewust liegen. Een recent voorbeeld: een hack liet zien dat als je schepijs en poedersuiker mengt je dan een mooie dikke glazuurlaag zou krijgen, maar doe je dat in het echt dan krijg je een vloeibare knoeiboel en verspil je een hoop goede ingrediënten.’
Alles wordt in haar eigen keuken getest
Dat was haar eerste ‘debunking’-video, waarin de voedselwetenschapper met een kritische blik naar het kanaal So Yummy keek. Het leuke van deze video’s is dat Reardon niet alleen kritiek levert, maar het ook bijna allemaal in haar eigen keuken test en uitlegt waarom iets niet werkt. Op die manier kunnen haar kijkers de echte, bedroevende resultaten zien, en vaak voegt ze een betere manier of eigen recept toe waarmee je wél een goed resultaat krijgt. Haar man Dave is vaak proefkonijn, en zijn reacties zijn vaak hilarisch.
Melk en gluten
Wat Reardon iets minder doet, maar wat wel heel interessante video’s zijn, is kritisch kijken naar voedselclaims. In deze categorie heeft ze twee video’s, over (misvattingen over) gluten en melk. In deze video’s presenteert ze een wetenschappelijke analyse over of je wel glutenvrij zou moeten eten als je er niet allergisch voor bent, en of je zou moeten stoppen met melk drinken. Vooral in de video over melk geeft ze niet direct antwoord, maar geeft ze veel data en een realistische blik op wat melk is, wat de alternatieven zijn, of het wel/niet gezond is en wat de milieuaspecten zijn.
Ze heeft ook een kookboek geschreven, waarin haar voedselwetenschappelijke achtergrond de recepten kleuren; elk hoofdstuk begint met een introductie over de voedselwetenschap die je nodig hebt voor de recepten. Al met al is het een gevarieerd en wetenschappelijk zeer verantwoord, kindvriendelijk kanaal, dat de belangrijke strijd tegen desinformatie – ook in de keuken – voortzet.
Bekijk het YouTube-kanaal How To Cook That van Ann Reardon hier
Nog geen opmerkingen