Met behulp van elektriciteit wil Oxylum, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, CO2 gaan omzetten in mierenzuur. ‘Er zijn veel potentiële afnemers.’
Bij het verduurzamen van de chemische industrie kunnen we niet om elektrolysers heen. Deze elektrochemische cellen worden wereldwijd toegepast in uiteenlopende processen, van het maken van waterstof tot het omzetten van CO2 in nuttige moleculen. Dit laatste is ook waar de Antwerpse startup Oxylum mee bezig is. Oprichters Bert de Mot en Sander Neukermans hopen met behulp van hun elektrolyser CO2 op grote schaal om te zetten in mierenzuur.
De twee oprichters kennen elkaar van hun periode als promovendi bij de onderzoeksgroep van hoogleraar Tom Breugelmans van de Universiteit Antwerpen. ‘Een paar maanden voor ik klaar was kwam Bert mijn kantoor binnenlopen’, vertelt Neukermans. ‘Hij had berekend of de elektrolysers ook geschikt waren om mierenzuur te maken op grotere schaal, en de resultaten zagen er veelbelovend uit.’ Dus besloten de promovendi op onderzoek uit te gaan en de markt te verkennen. Zes maanden later waren ze overtuigd dat het moest kunnen: Oxylum was geboren.
Als lid van de KNCV, KVCV, NBV, of NVBMB heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.