De redactie van C2W | Mens & Molecule geniet van een paar weken kerstvakantie. Ondertussen kun je zelf genieten van onze prikkelende interviews. Fijne feestdagen en tot volgend jaar!
De Arts and Humanities Research Council (AHRC) gaat 31 innovatieve projecten financieren die zijn ontworpen om de Britse erfgoedsector van 29 miljard pond te beschermen en te laten groeien.
December is de maand voor cadeaus en het is daarom des te passender dat onderzoeksfinancier NWO nog net voor de feestdagen flink wat presentjes kon uitdelen vanuit de Open Competitie ENW-XL en ENW-M programma’s.
Genetische varianten van het BIM-eiwit maken leukemiecellen sneller resistent tegen therapie, laten onderzoekers uit Singapore zien.
Verschillende gangbare tatoeage-inkten die in Europa worden verkocht en gebruikt, bevatten pigmenten die verboden zijn onder de regelgeving voor chemische stoffen in de regio.
Amsterdamse onderzoekers hebben een eerste fundament gelegd voor zonnebrandcrème op basis van een molecuul dat gewoon in je huid voorkomt: urocaanzuur.
Luchtvervuiling verstoort de geurstofcommunicatie van planten door de afbraak van vluchtige stoffen te versnellen. Maar recent onderzoek gepubliceerd in Science suggereert dat het effect van luchtvervuiling niet zo eenduidig is als op het eerste gezicht lijkt.
Het vangen van wetenschappelijke concepten in spellen is best ingewikkeld, maar er zijn steeds meer Nederlandse spelmakers die het doen. ‘Je moet de wetenschap er niet te dik bovenop leggen.’
Het ‘Lab van de Toekomst’ wordt steeds meer een slimme, efficiënte ruimte waar alles met elkaar verbonden is en waar technologie en mensen samenwerken voor snellere, betere resultaten. Maar wat houdt die transformatie eigenlijk in?
Caroline Paul krijgt de KNCV Gouden Medaille 2024. Ze ziet veel mogelijkheden voor biokatalyse, maar het is niet per definitie duurzamer dan chemische synthese. ‘Je moet wel naar de cijfers kijken en een eerlijke vergelijking maken.’
De EMA herziet haar eerdere besluit uit juli 2024 en komt nu toch met een positief advies over alzheimer-medicijn Leqembi. Het wetenschappelijke veld blijft ondertussen flink verdeeld over de juiste aanpak van de ziekte.
Batterijen van elektrische voertuigen kunnen oncontroleerbare branden veroorzaken. De huidige controlesystemen kunnen problemen met batterijen niet op tijd detecteren. De Eindhovense start-up INNER komt met een oplossing: een CT-machine ter grootte van een battery pack die dit wél kan.
Met een kleinere versie van de Kytero single-use centrifuge stelt GEA klanten in staat om gedurende het gehele traject, van R&D tot commerciële productieschaal, gebruik te maken van dezelfde scheidingstechnologie.
Zonder (flink wat) warmte kom je in de chemische industrie niet. Nu fabrieken afscheid moeten nemen van aardgas als warmtebron, wordt er volop gewerkt aan nieuwe warmtepompen die de benodigde hoge temperaturen kunnen leveren. Maar er zijn nog heel wat obstakels te overwinnen.
Het potentieel voor zonnestroomopwekking op bedrijfsdaken is enorm. Dankzij lichtgewicht-panelen kan dat ook effectief worden gerealiseerd. Op het dak van een kunststoffenfabriek in Genk werd onlangs een eerste zonne-installatie van dit type opgestart.
Onderzoekers worstelen vaak met de structuuropheldering van eiwitten. Dat moet beter, dachten Wouter Van Putte en collega’s van start-up PUXANO. Zij ontwikkelden een technologie-platform, gericht op eiwitontwerp en cryo-EM, om academici en bedrijven vooruit te helpen.
Hoofdredacteur Esther Thole ziet, na initiële lichte ergernis, toch in dat de introvert vs. extravert-discussie relevant is voor de manier waarop we chemisch onderzoek organiseren en financieren.
Columnist Enith Vlooswijk doolt rond in de wereld van het misinformatie-onderzoek en stuit op een herkenkare dynamiek tussen conflicterende groepen wetenschappers.
Managers zien techneuten vaak ten onrechte als terughoudend, merkt columnist Jenny Hasenack. Juist ‘serieuze’ mensen kunnen heel goed spelen, maar net als bij moleculaire bindingen is er een beetje activeringsenergie nodig.
Hoofdredacteur Esther Thole is helemaal voor ‘betekenisvol’ bèta-onderwijs, want een vak als scheikunde biedt eindeloos veel aanknopingspunten voor bredere maatschappelijke discussies met leerlingen. Maar jammer dat de bèta’s deze kans zelf jarenlang hebben laten liggen.
Na gesprekken met mopperende biologen ziet columnist Enith Vlooswijk wel iets in een cursus ‘Omgaan met ziekte & dood’.
Master your Future in Biology and Chemistry
Avondlezing door prof.dr.ing. Jan Willem Erisman georganiseerd door de Chemische Kring Midden Nederland
Avondlezing door dr. Michiel Saakes georganiseerd door de Rotterdamsche Chemische Kring
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om jouw bedrijf, product of dienst te profileren op het C2W | Mens & Molecule platform? Bekijk dan via deze link de advertentiemogelijkheden en voorwaarden in het blad en deze link voor advertentiemogelijkheden op onze website en in onze nieuwsbrieven.
De documentaire The Thinking Game volgt Nobelprijswinnaar Demis Hassabis en zijn team gedurende de ontwikkeling van AlphaFold.
Recensie Met mama naar Mars – een ‘women-only’ kinderboek ter promotie van bèta-wetenschappen
Virussen als medicijn biedt een fascinerend relaas over een alternatieve therapie die iets te makkelijk wordt afgeserveerd wegens gebrek aan bewijs.